Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Akil insanlar çalışmaları

5 Mayıs 2013 Pazar günü yayınlandı Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu'nda yer alan Memur Sendikaları (Memur-Sen) Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, herkesin “benim anayasam” diyeceği bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gündoğdu, geçmişte PKK ve JİTEM’in yaptığı yanlışların Türk-Kürt çatışmasına dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Sendika üyeleriyle Bursa’da bir araya gelen Gündoğdu, çözüm sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. Geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı salonda konuşan Gündoğdu, geçmişte JİTEM, PKK ve Ergenekon yapılanmasının yanlışlarından bahsetti. Geçmişte yaşanan yanlışların bir ırk çatışmasına dönüşmemesi gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Kürt kardeşlerimiz JİTEM’in, Ergenekon’un yapmış olduğu katliamların faturasını Türk kardeşlerinden çıkarmayacak, Türk kardeşlerim de PKK terör örgütünün yaptığı katliamları Kürt kardeşlerinden çıkarmayacak. Bunu başaramazsak sorundan beslenenlerin bayram ettiği, milletin ağladığı bir tabloya kavuşacağız. Geleceğin açık olması, ölümlerin bitmesi, eline kına yakarak gönderdiğimiz yavrularımızın acı haberlerinin sona ermesi millete barış getirecektir. Barışın kazananı çoktur ancak ölümün kazananı silah tüccarlarıdır. Kaybedeni millettir” dedi.

Çözüm süreci konusunda farklı yaklaşımlar olabileceğine dikkat çeken Gündoğdu, farklı yaklaşımların fikirlerle desteklenmesinin kendileri açısından yol gösterici olduğunu vurguladı. Çözüm süreci boyunca 30 yıl önce yaşanan katliamların arkasında kimlerin yer aldığını artık bildiklerini ve milletin de yanlışları gördüğünü ifade eden Gündoğdu, “76 milyonluk Türkiye’yiz. Bu gemi su alırsa Alevi’si, Sünni’si, Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i hep birlikte zarar edeceğiz. Bu ülkenin Kürtlük ya da Türklük adına ortaya çıkardığı ırktan bir şeyler arayan, insani değerleri devre dışı bırakan her illegal yapılanma bu millete zarar vermiştir. Kürt, Türk Ergenekon'u bitince de Türkiye rahat edecek” dedi.

Memur-Sen olarak çözüm sürecine 36 maddelik raporla destek verdiklerini vurgulayan Gündoğdu, kırmızı çizgilerinin şehit aileleri olduğunu hatırlattı. Vatanın bölünmezliği için birlikte yaşamanın önemine işaret eden Gündoğdu, “İlk önce değerlerimizi ön plana çıkaracağız. ‘Şehitlerimize ölüler demeyiniz, onlar diridirler’ diyen medeniyet değerlerimizin tüm hükümleriyle kavgalı olanlar, bugün ‘Vatan bölünmez’ diye milleti bölme kavgasına giriyorsa milletimiz buna müsaade etmeyecektir” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE SÜRECİN ALAKASI YOK

Çözüm süreci ile başkanlık sistemini aynı görenlere seslenen Gündoğdu, süreç ile başkanlığın bir alakasının olmadığını, Türkiye’de zaten başkanlık sisteminin olduğunu söyledi.

Bazı örnekler veren Gündoğdu, “Türkiye’nin en küçük ilinin il müdürünü bile cumhurbaşkanı atıyor. Bizde zaten başkanlık sistemi var. Zaten bu sistem gelecekse Meclis'te konuşulacak. Siyasetçiler bunu milletin önüne getirir, eğer istemiyorsak bunun geçmesini engelleriz. ‘Benim milletim, benim ülkem’ diyen herkesin, ‘benim anayasam’ diyeceği bir anayasaya ihtiyacımız var” dedi.

Darbe dönemlerinde Kürt, Alevi ve başörtülü olan kadınların ötekileştirildiğini ifade eden Gündoğdu, “Baş örtüsü özgürlüğü doğal bir haktır ancak Kürt ya da Türk olmak kimsenin elinde değil. Seçmediği ırkından dolayı dışlanmak daha fazla can yakıyor” dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Sekreter Levent Korkut ise, Türkiye’de herkesin paylaştığı ortak değerlerin azlığına dikkat çekti. Günlük olaylara ortak değerlerden hareketle ortak çözümler geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Korkut, bunun önündeki engelin Türkiye’nin uzun yıllardır yaşadığı vesayetçi sistemler olduğunu kaydetti

Korkut, Türkiye’de ilk defa Akil İnsanlar Heyeti’nin, farklı görüşlerden gelen insanlar olarak belli bir konuda ortak payda oluşturduğunu dile getirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı