Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Üçüncü havalimanı geliyor Haberi

24 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ‘Yap, işlet, devret’ modeliyle İstanbul’a yapılacak olan üçüncü havalimanı ihalesinin 3 Mayıs’ta yapılacağını açıkladı.

25 yıllığına işletmesi kiralanacak olan havalimanının, toplam maliyetinin finans maliyeti hariç 7 milyar Euro’dan fazla tahmin ediliyor. Yapılacak yeni havalimanı için 350 bin ton demirçelik, 10 bin ton alüminyum ve 415 bin metrekare cam kullanılması bekleniyor. İhaleyi alan firmaya 12 yılda toplam 342 milyon yolcu garantisi verdiklerini açıklayan Bakan Binali Yıldırım, "25 yıllık kira bedeli toplam olarak fiyat verilecek ve her yıl eşit taksitle ödenecek. Şimdiden havalimanı için isim tartışmasına girmek doğmamış çocuğa don biçmek gibi bir şey olur." dedi.

Bakan Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanına ilişkin gerçekleştirdiği basın toplantısında, havaalanı için seçilen araziye ilişkin haritalar ve altyapı projelerinin tamamlandığını belirtti.

Zemin etütlerine ilişkin çalışmaların da bittiğini bildiren Yıldırım, zemin etüdüne yönelik raporun da çıkma aşmasında olduğunu kaydetti.

Havalimanı şehir bağlantısını sağlayacak ulaşım altyapısının kara ulaşımı, raylı sistem, havalaanı inşaatıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirileceğini dile getiren Yıldırım, havalimanına erişimin sağlanması hususunda karayolları, alt yapı yatırımları ve devlet demir yolları genel müdürlüklerinin koordineli olarak çalıştıklarını söyledi.

Projenin dört aşamada gerçekleşeceğini anlatan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: ''Birinci aşama toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olan yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminal, 170 bin metrekare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminal olmak üzere iki terminal binası, terminallerde toplam 88 yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden bağımsız uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli uçakların da rahatlıkla inip kalkabileceği 3 pist, 8 paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 teknik blok, bir kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları bulunacak.'' Tüm etaplar tamamlandığında yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı olacağını kaydeden Yıldırım, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi olacağını da vurguladı. Ulaştırma Bakanı, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşım raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrakare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacaktır. Tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından en azından bugün için dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacak yeni İstanbul Havalimanı Projesi ülkemize, İstanbul'umuza, milletimize hayırlı uğurlu olsun.'' ATATÜRK HAVALİMANI GEÇEN YIL 60 MİLYON YOLCU TAŞIDI Türkiye’de geçen yıl hava trafiğinin 130 milyona ulaştığını bildiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun sadece 60 milyonunu tek başına Atatürk Havalimanı’nın karşıladığını dile getirdi. Yine geçen sene Atatürk Havalimanı’na 364 bin 303 adet uçak iniş ve kalkışının gerçekleştiğini kaydeden Yıldırım, yapılacak yeni havalimanı ile Atatürk Havalimanı’ndaki yoğunluğu azaltmayı hedeflediklerini vurguladı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı