Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Esed konuştu

7 Ocak 2013 Pazartesi günü yayınlandı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Kasım ayından beri süren sessizliğini bozdu.

Aylar sonra halka seslenen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Batı'nın müdahalesine ihtiyaçlarının olmadığını söyledi. Yabancı ülkeleri uyaran Esad, “Suriye yardım kabul eder ama emiri kabul etmez” dedi.

Opera binasında halka seslenen Beşşar Esad'ın konuşması sık sık sloganlarla kesildi. Konuşmanın sonunda Esad'a sevgi göstermek isteyenler Şam Opera Salonu'nda izdiham yarattı. Esad'ı köşeye sıkıştıran kalabalık "Ebu Hafız" (Hafız'ın oğlu) diye sloganlar attı. Güvenlik görevlileri Esad destekçilerini uzaklaştırmak için devreye girerken, Suriye lideri yüzünde bir gülümsemeyle el salladı.

Esad konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

ACIDAN UMUT DOĞDU

Sözlerine, “Acının Suriye'nin dört bir yanına yayıldığı günlerde bir araya geldik, acıdan umut doğdu. Sokaklarımızda güvenlik kalmadı. Suriye benzersiz bir saldırıyla karşı karşıya. Suriye'yi korumak için bu saldırıyla yüzleşmeliyiz. Hep birlikte Suriye'yi savunmalıyız” diyen Esad, ülkesindeki çatışmanın halk ile katiller, Suriye ulusuyla düşmanlar arasında olduğunu söyledi.

Esad, “Onlar buna devrim diyor ama bunun devrimle bir alakası yok. İsyancılar bir avuç hayduttan başka bir şey değiller” diye konuştu.

CİHAT ÜLKESİ

Esad şöyle devam etti: “Dışarıdan gelen radikaller teröristlere liderlik ediyor. Biz bu radikal cihatçılarla savaşıyoruz. Bunların çoğunluğu Suriyeli değil, El Kaide bağlantılı. Radikaller Suriye'yi bir ‘cihat ülkesi’ne dönüştürmek istiyor. İsyancıları yenmek imkansız değil. İsyancıları destekleyerek Suriye'yi bölmek ve zayıflatmak için bölgesel bir plan var. Batı direnişe zarar vermek için Suriye'de olan biteni istismar etmek istiyor. Ben Rusya, İran ve Çin'e destekleri için teşekkür ediyorum.”

Sürgündeki muhalefetin de Suriye'ye yönelik saldırıların bir parçası olduğunu belirten Esad, “Yabancıların saldırılarını püskürtmek amacıyla topyekun bir savaş halindeyiz. Reformlar ve terörle mücadelenin bir arada yürümesi gerekiyor” dedi.

KUKLALAR VE KUKLA OYNATICILAR

Esad konuşmasında Batı’yı ve Suriyeli isyancıları da çok ağır bir dille eleştirdi.

“Siyasi diyalog kurmak istedik ama karşımızda bir muhatap bulamadık. Biz kuklalarla [Suriye muhalefeti] değil kuklaları oynatanlarla [Batı] diyalog kurmak istiyoruz. Batı diyalog kapısını kapattı. Ülkelerini yabancılara satmayanlarla diyaloğu sürdürürüz” diye konuşan Esad bir de barış girişimi planı sundu.

Esad'ın girişimi ana hatlarıyla şöyle:

Yabancılar teröristleri silahlandırmaya son verirse, Suriye ordusu da askeri operasyonları durduracak. Ardından bir "ulusal diyalog konferansı" kurulacak ve Suriye'nin birliğini sağlayacak bir ulusal metin kaleme alınır. Bu metnin bir referandumla onaylanacak. Ardından geniş kapsamlı katılımla kurulacak bir hükümetle seçimlere hazırlık yapılacak.

Bu siyasi çözüm planı kapsamında bir genel af da yer alacak. Ancak bu plan terörle mücadeleye bir son verilmesi anlamına gelmiyor. Geçişin "anayasal kanallar" aracılığıyla [seçimler] gerçekleşmesi gerekiyor.

Suriye’ye dışarıdan müdahale etmek isteyenler olduğunu da belirten Esad, Suriye kendisine verilen tavsiyeleri dinler ama kimseden emir almaz” dedi.

Sözlerini, “ülkesini savunurken ölen her askeri rahmetle anarak” tamamlayan Esad, “Suriye bu sürecin sonunda önceden olduğundan daha da güçlü olacak. Golan'ı unutmayacağız, Filistin davamızdan ayrılmayacağız. Direnişi desteklemeye devam edeceğiz. Onların kurşunları bizi korkutamaz” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı