Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yeni Türkiye-İran baro hattı

11 Aralık 2012 Salı günü yayınlandı İran'dan gelen petrol Hakkari'deki tanklara taşındı. 5 milyon TL'lik vurgunun 'vergisi' ise hainlere yollandı

Güvenlik güçlerinin operasyonları, hainleri köşeye sıkıştırdı. Hakkari'de düzenlenen bir baskın ise kanlı terör örgütünün enerji oyununu bozdu. Hakkari Jandarma Komutanlığı'na giden bir ihbar, kaçakçıların yöntem değişikliğini ortaya çıkardı. İhbarcı Şemdinli Çatalca köyü kırsalında bulunan Nikse Yaylası'nda kaçakçıların 3 kilometrelik boru hattı döşediğini anlattı. Jandarma ekipleri ihbarı hemen Hakkari Emniyet Müdürlüğü ile paylaştı. İhbarı değerlendiren güvenlik güçlerinin operasyonu hainlerin akaryakıt kaçakçılığında başvurduğu yolları gözler önüne serdi. Kaçakçıların sınırda artan kontroller ve Uludere olayından sonra kaçak boru hattı kurarak akaryakıt kaçırdıkları belgelendi.

HATTIN SONUNDA 5 TANK
Operasyona polis ve jandarma kaçakçılık ekiplerinin yanı sıra özel harekat birlikleri de katıldı. Zırhlı kirpi adı verilen araçlarla bölgeye giden güvenlik güçleri İran sınırında başlayıp yerin altından ve üstünden 3 kilometre ilerleyen hattın Çatalca köyü kırsalındaki Nikse Yaylası'nda bittiğini belirledi. Baskın sonrası ortaya çıkan manzara Güneydoğu'da kaçakçılığın geldiği noktayı da gözler önüne serdi. Kaçakçılar Nikse Yaylası'ndaki boru hattının ucuna küçük bir rafineri de kurmuş. Her biri 5 bin litrelik 5 tank dolum tesisi gibi çalıştırılmış. Dolum tesisinin hemen arkasına kaçakçıların konaklaması için 2 odalı baraka da yapılmış.

BORU HATTI 'IN', KATIR 'OUT'
Operasyon kaçakçıların nasıl yöntem değişikliğine gittiğini de gözler önüne serdi. Bilinen yöntemde sınırdaki kaçakçılar katırlarla sınırı aşarak İran'da bulunan köylere gidiyor. 70 litrelik bidonlarla litresi 40 kuruştan kaçak akaryakıtları alıp Türkiye'ye geriye dönüyor. Köylere bidonlarla getirilen akaryakıtlar buradan litresi 2 TL'den piyasaya sürülüyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yılda yaklaşık 4,5 milyon ton akaryakıt kaçakçılığı yapılıyor. İstatistiklere göre bu rakamın yaklaşık 500 bin tonu İran sınırından yapılıyor.

KANDİL'E UZANAN HESAP
İran'dan Nikse Yaylası'na kadar uzanan alan, 3 kilometre uzunluğunda. Bu alanı hortumlarla döşeyen kaçakçılar, elini kolunu sallaya sallaya istediklerini yapıyor. Kaçakçıların korsan hattan 5 milyon lira vurgun yaptığı belirtildi. 5 milyon liralık vurgunun ise yaklaşık 1,5 milyon liralık kısmı PKK'ya vergi olarak ödendi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı