Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gıda kodeksi tebliği

6 Aralık 2012 Perşembe günü yayınlandı Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et karışımı artık kullanılamayacak.

Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ' nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ' ' Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği ' ' Resmi Gazete ' de yayımlandı .

Düzenlemeye göre , kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek . Tavuk - hindi eti ya da dana - koyun eti karışımından sosis , salam üretebilecek .

Daha önceden salam , sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilirken , yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek .

Bundan dolayı ' ' ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün ' ' olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde ' ' ısıl işlem görmüş sucuk ' ' tanımı kullanılıyor .

- ' ' 5 liraya sucuk devri kapanıyor ' ' -

Tebliğe göre , fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa , pastırmaya , dönere , köfteye et kaynaklı olmayan proteinler , nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek . Böylece piyasada sıkça karşılaşılan ' ' 5 liraya sucuk ' ' satışının da önüne geçilmiş olacak .

Tebliğ kapsamında fermente sucuk , ısıl işlem görmüş sucuk , köfte , döner , kavurma , pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlendi .

Yeni düzenlemeyle ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi .

Buna göre , ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde , yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak .

Bu konularda faaliyet gösteren işletmelere 3 Mart 2013 tarihine kadar uyum süresi verilecek .

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise Veteriner Hizmetleri , Bitki Sağlığı , Gıda ve Yem Kanunu ' nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak .

- Taklit ve tağşiş olayları teşhir edilmişti -

Yeni dönemde gıdadaki taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek , tüketiciyi bilgilendiren Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı , ' ' yüzde 100 dana eti ' ' etiketi bulunduğu halde analizler Sonrası bazı sucuk , salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit etmişti .

Bu firmaları internet sitesinden kamuoyuna duyuran Bakanlık , tüketiciyi yanıltan buna benzer uygulamalara Son vermek amacıyla tebliği hazırladı .

Tebliğ , 1 Mart 2013 ' te yürürlüğe girecek .

Muhabir : Seval Ocak Adıyaman

Yayıncı : Eda Ay


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı