10 Nisan 2012 Salı günü yayınlandı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 yılında tarımsal destekleme bütçesinin yüzde 28'inin hayvancılığa ayrıldığını, toplam 2 milyar 113 milyon lira destek verileceğini bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayvancılıkla ilgili verilecek destekleri açıkladı.
Polatlı'da bulunan Arpaç Besicilik tesislerinde yapılan bir törenle destekleri açıklayan Eker, hayvancılıkla ilgili desteği arttırdıklarını belirtti.
Eker, toplam tarım desteğinde hayvancılığa ayrılan payın yüzde 4'ten yüzde 28'e çıkardıklarını söyleyerek, ''9 sene önce Türkiye'de hayvancılık için ayrılan para sadece 83 milyon TL'ydi. Bu yıl 2012 yılı içerisinde bizim hayvancılığa ayırdığımız pay 2 milyar 113milyon lira. Bu çok önemli bir artış. Yani devlet 8-9 sene önce bütün tarıma 1 milyar 800 milyon lira veriyor, bunda hayvancılığın payı yüzde 4'tü ve sadece 83 milyon liraydı. Bugün bütün tarıma 7 milyar 600 lira tarıma destek veriyoruz. Bunun 2 milyar 113 milyon lirası hayvancılılığa gidiyor'' şeklinde konuştu.
Bakan Eker, 2 milyon liranın 450 milyon TL'sinin sadece hayvan başına ödenecek para olduğunu söyleyerek, ''3 ay geriye dönük TÜRKVET'e kayıtlı erkek besi danası olup, TÜRKVET'e kaydolmuş, kulağına küpe takmışsa, 3 ay önce beslemeye alınmış ve bunu götürüp kestiriyorsa buna ben hayvan başına 300 lira destek veriyorum. 1 milyon 500 bin hayvan üzerinden hesapladığımızda 450 milyon lira sadece besiciye erkek dana besleyip, götürüp kestirdiği için verdiğimiz para. 1 Ocak tarihinden bu yana eğer kesilmişse vebu söylediğim kayıtlardaysa bu destekten faydalanabilecek'' ifadelerini kullandı.
Süt desteği de verdiklerini aktaran Eker, 335 milyon TL geçen sene verdiklerini söyledi.
Eker, ''Et verim özelliği yüksek olan hayvan başına 350 lira destek veriyoruz. Bu yetiştiriciler için. Manda başına 350 lira destek veriyoruz. Anaç sığıra 225 TL veriyoruz. Soy kütüğüne kayıtlı sığır olursa 280 lira destek veriyoruz. Eğer işletme hastalıktan arı ise 300 TL hayvan başına destek veriyoruz. Sünni tohumlamadan doğan buzağı için 75 TL buzağı başına destek veriyoruz. Eğer yerli tohum kullanılmışsa 100 liraveriyoruz. Hayvancılıkta da yerli tohumu teşvik etmek için yüzde 25 ilave buzağısına destek veriyoruz. Çevirme melezi olursa 150, koyu, keçi desteği 18 lira. Arıcılık desteği veriyoruz. bambu sarısı desteği veriyoruz. '' diye konuştu.
Seracılıkta sebze ve meyvede hormon kullanımına Son verdiklerini ifade eden Bakan Eker, seralarda yapılan üretimde üretici hormon kullanmasın, vatandaş hormonsuz meyve, sebze alsın' diye seracılıkta kullanılan arılara da destek verdiklerini belirtti.
Eker, ''60 lira bombus arısı kolonisine destek veriyoruz. İpek böceğine destek veriyoruz. 17 lira kilogram başına tiftik desteği veriyoruz'' diye konuştu.
Genlerin korunması için proje gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Eker, ''Bunun için de 440 lira hayvan başına gen kaynaklarının korunmasında para veriyoruz. Küçükbaşta 75 lira veriyoruz. Elit sürü varsa anaç 35 lira sürü başına, yavrularda 40 lira destek veriyoruz. Halk elinde yetiştirilen mandalarla ilgili projelerimiz var.650 lira manda başına yetiştiricisine ayrıca para veriyoruz'' dedi.
Yem desteği de vereceklerini belirten Eker, ''Eğer yemi dışarıdan alıyorsan, çok pahalı olur. Yem bitkisi ekenlere para verelim. Destek verelim, kendi yemini yetiştirsin. Çok yıllık bitkilere ayrı, tek yıllık bitkilere ayrı, silaja ayrı olmak üzere dönüm başına 30 liradan başlayıp, 130 liraya kadar çıkan oranlarda ayrı ayrı destekler veriyoruz'' diye konuştu.
Bakan Eker, okul sütü projesi ilgili de bilgi veren Bakan Eker, okul sütü projesiyle 32 bin 526 okulda, 7 milyon 200 bin öğrenciye 180 milyon kutu 200 mililitrelik süt dağıtılacağını belirterek Eker, 36 bin ton süt kullanılacağını kaydetti.
Bakan Eker şöyle devam etti: "İlkokul çocuklarına hem süt içme alışkanlığı kazandıralım, hem sağlıklı bir içecek olsun. Dolayısıyla çocuklar sağlıklı bir şekilde beslensin ve Türkiye'de üretilen sütten doğru şekilde tüketme imkanı bulunsun, elde edilsin. Hayvancılığı da süt sanayisini de üreticiyi de çiftçiyi, sütçüyü de bu şekilde desteklemiş olalım. Bu, ilk defa Türkiye sathında yapılıyor. Arada 'biz başlatmıştık' falan filan diyenler oluyor. Öyle değil, pilot bölgede, birkaç vilayette geçmişte uygulamalar yapıldı, ama Türkiye genelinde böyle bir proje daha önce yapılmadı. Proje önümüzdeki günlerde uygulamaya başlıyor. 25 Nisan günü de inşallah çocuklar, ilk sütü almış olacak." Basın mensuplarının sorusu üzerine proje kapsamında anasınıfı ve ilköğretim 1, 2, 3, 4. ve 5. sınıf öğrencilerine, haftanın 5 günü süt dağıtılacağını açıkladı.
Projenin kapsamında Özel okulların olup olmadığının sorulması üzerine ise Eker, okulları Milli Eğitim Bakanlığı'nın tespit ettiğini kaydederek, "Bildiğim kadarıyla özel okullar o listede yok" şeklinde cevap verdi.
Projenin süresi ile ilgili bir soruya ise Eker, "Biz başladık, Bismillah dedik. Zaten şöyle olacak; İhtiyaç olduğunda, sektör sıkıntıya girdiğinde bunun önünü açmak için, problemi çözmek için böyle tedbirler alacağız" dedi