Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erdoğan'ın Seul temasları

28 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için bulunduğu Seul’de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le görüştü.

Kremlin 'den yapılan açıklamada görüşmeye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Danışmanı Sergey Prihodko 'nun katıldığı belirtildi. Erdoğan 'a ise görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan eşlik etti. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra, bölgesel ve uluslar arası sorunlar ele alındı.

Rusya ve Türkiye arasında son dönemde ekonomik ve siyasi alanda gelişen ilişkiler karşılıklı dev proje ve yatırımlarla yeni bir aşamaya taşınıyor. 2011 sonunda yeniden 30 milyar doları aşan ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için çalışmalar sürüyor. 4 Mart 'ta devlet başkanı seçilen Vladimir Putin 'in 7 Mayıs 'ta koltuğuna oturmasının ardından, iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için Türkiye 'ye bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılmasının ardından 2011 'de Türkiye 'ye giden Rus turistlerin sayısı 3,5 milyonu buldu. 2012 'de 4 milyon hedefleyen sektör, geçen yıl olduğu gibi Rus turistler için sürenin en az 2 aya çıkarılmasını bekliyor.

Rusya 'nın Türkiye 'ye 20 milyar dolar değerinde yatırım yapacağı Mersin-Akkuyu nükleer santralinde inşaat çalışmaları da bu yıl başlayacak. Türkiye 'nin Güney Akım inşaatına izin vermesini “yılbaşı hediyesi” olarak gören Moskova ile Samsun-Ceyhan petrol boru hattı inşaatı ile ilgili müzakereler sürüyor. Rusya ve Türkiye özellikle Ortadoğu 'da dış askeri müdahalelerle sorunların çözülmesine karşı olmaları açısından politikaları örtüşüyor.

Ankara, Suriye krizinden çözümün bir an önce gerçekleşmesini ve çatışmaların durmasını isterken; Moskova dış müdahale ile Beşşar Esed yönetiminin değiştirilmesine karşı çıkıyor. İran nükleer sorununun da diplomatik yollarla çözülmesinde iki başkent fikir birliği içinde .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı