Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türk-Türkmen iş formu

2 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, İstanbul'da düzenlenen "Türk-Türkmen İş Forumu"na katıldı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle Çırağan Sarayı'nda düzenlenen foruma iki cumhurbaşkanının yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk ve Türkmen işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Forumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'ın 20 yıl önce bağımsızlığına kavuştuğunu hatırlatarak, Berdimuhamedov'un bağımsızlığın 20. yıldönümünde yaptığı ziyaretin önemli olduğunu vurguladı. Gül, 'Bizim bir milletin, tek milletin farklı farklı iki devleti olduğumuzu bir kez daha teyit ettik, dünya alem de duysun istedik ' dedi. Berdimuhamedov'un mecliste yaptığı konuşmanın Türk dünyasına güzel mesajlar verdiğini anlatan Gül, dün akşamki yemeğe Amerika ve Japonya'dan işadamlarınıngeldiğini belirterek, bundan mutluluk duyduğunu ifade etti

Türkmenistan'ın bağımsız olduktan sonra büyük atılımlar yaptığını anlatan Gül, 'Her gittiğimde Aşkabat'ın değiştiğini görüyorum. Dünyanın en modern ülkesi olduğunu görüyoruz. Bütün bu kalkınma hamlelerinde Türk işadamlarının müteahhitlerimizin de çok büyük katkısı olduğunu biliyoruz. Sizlere güven duyulduğu için, fırsat verildiği için sizler kendisinizi ispatlıyorsunuz ' diye konuştu.

Gül, bu kadar yoğun ekonomik işbirliği ve yoğun ilişkiler söz konusu olunca, bazı problemlerinin olmasının da tabii olduğunu ifade ederek, şunları söyledi; 'Eğer hiç ilişki olmasa o zaman hiçbir problem de olmaz. Yoğun işbirliği olunca bazı problemlerin olması kaçınılmazdır. Önemli olan bunların hal yoluna konması için bu kardeşliğe yakışır davranış içinde olunmasıdır. Değerli cumhurbaşkanıyla biz bu konularda konuştuk. Kendisi bunların çözümü için talimatlar vermiştir. Bu tür problemleri olan Türk arkadaşlarımızın da buna karşılık göstererek aynı samimiyetle bunları halletmemiz gerekir. Bu konuda bakanımız Zafer Çağlayan'ı görevlendirdik. '

Türkmenistan'dan Çin'e kadar boru hatlarının yapıldığını görmenin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, 'Türkmenistan bu şekilde dünyanın da dikkatini çekiyor. İnanıyorum ki aynı şekilde kuzeye, batıya, güneye de kollar olacaktır günü geldiğinde. Enerji ve gaz konusunda Türkmenistan'ın bütün dünya tarafından nasıl dikkatlice takip edildiğini görüyoruz. Bütün bunların Türkmen halkının refahını artırması ve Türkmen devletinin güçlenmesi gerekmektedir. Türkmenistan'da sanayi kollarınınhepsinin gelişmesi gerekiyor. Arap ülkelerine bakın geç de olsa öğrendiler. Sadece enerjiye bağımlı kalmıyorlar artık. Onlar da ekonomilerini çeşitlendiriyorlar. Türkmenistan'da cumhurbaşkanı kardeşimizin öndeliğinde yaptığı planlar çerçevesinde yeni hamleler yapıyorlar. Milli kalkınma programları gerçekleştiriyorlar. Bu çerçeve içerisinde inanıyoruz ki kısa süre içerisinde Türkmenistan ekonominin bütün alanında alanlarında güçlü bir hale gelecektir ' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de son 10 yıl içerisinde hukuki, siyasi, ekonomik ve demokrasi alanında köklü reformlar yapıldığını vurgulayarak, bütün bunların neticesinde Türkiye'nin bugün çok güçlü hale geldiğini ifade etti. Birçok Avrupa ülkesi ekonomik krizler içindeyken, Türkiye ekonomisinin finans krizlerinden hiç etkilenmediğini anlatan Gül, 'Bizim borç yükümüz Avrupa'nın en düşük borç yükü olan ülkelerinden birisi. Bütçe açığımız Avrupa'nın en düşük açığı olan ülkelerinden birisi.Bankalarımız bütün Avrupa'nın en sağlam bankaları. Hiçbir bankamıza bir dolar bile yardım etme ihtiyacı duymadık. Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ile gümrük duvarlarımız yok. Onlar istediklerini bize satar, bizde istediğimizi onlara satarız. Bizim bu hale gelmemizde yaptığımız köklü reformların neticesinde oldu ' şeklinde konuştu.

Berdimuhamedov'un Türkiye'ye 5, kendisinin de Türkmenistan'a 4 kez ziyarette bulunduğunu belirten Gül, iki ülke ilişkilerini, 'Karşılıklı saygı, sevgi ve güven içerisinde iki kardeş nasıl dayanışma nasıl birbiriyle içinde olursa, Türkiye ve Türkmenistan da dayanışma içindedir ' şeklinde açıkladı. Gül, 'Birimizin başarısı, diğerimizin başarıdır. Birimiz üzüntü olursa buna hepimiz üzülürüz. Bu anlayış içerisindeyiz. Türk-Türkmen birdir. Arada fark yok tur ' dedi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ise, 'İlgi duyan Türk kardeşlerimizi yüksek teknolojilerle ilgili karşılıklı, yarlı projeleri beraber uygulamaya davet ediyorum. Malumunuz olduğu üzere Türkmenistan gerçekten uygun bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Böylece ticaret yollarının ve ulaştırma koridorlarının kurulmasında önemli yer teşkil etmektedir. Biz bu imkandan yararlanması ve işbirliği yapmak için Türk kardeşlerimizi davet ediyoruz ' dedi.

Türkmenistan'ın dış ticaret ilişkilerinin gelişmesinde ulaşım alt yapısının yeniden yapılanması ve genişletilmesinin önemli olduğunu anlatan Berdimuhamedov, 'Ulusal programlarımız dahilinde Türkmenistan'da kara ve demir yolları hızla gelişmektedir. Biz özellikle kuzey güney, doğu batı ulaşım güzergahlarına büyük önem veriyoruz. Elbette ki bu yolların kavşağında bulunan Türkmenbaşı Deniz Limanı'nın tamamen yenilemek için büyük projeler yapmayı planlıyoruz ' şeklinde konuştu.

Forumda konuşan Bakanı Zafer Çağlayan da, iki ülke arasında son 5 yılda karşılıklı ticaretin dört kat arttığını belirtti. Çağlayan, Türk işadamlarının bundan sonra kardeş Türkmenistan'da sadece müteahhitlik değil, tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere kimya, gemi inşa sektörü, turizm, enerji, sanayi, ticaret, tarım ve gıda alanında da yatırım yapıp, ülke gelişimine katkı sağlayacaklarını vurguladı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı