Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yeni Anayasa çalışmaları

20 Şubat 2012 Pazartesi günü yayınlandı Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen 'Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nın dördüncüsü Diyarbakır'da başladı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekretaryasında 'Türkiye Konuşuyor' sloganıyla başlatılan çalışma kapsamında 2012 yılı içinde çeşitli illerde geniş katılımlı toplantılar düzenleniyor. İlki Ankara'da yapılan toplantının dördüncüsü bugün Diyarbakır Bağlar ilçesi Rönesans Gösteri ve Kongre Merkezi'nde başladı. Toplantılarda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanıyor.Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin ise TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması hedefleniyor. TBMM'nde grubu bulunan AK Parti, MHP, CHP ve BDP komisyon üyelerinin de bulunduğu toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

'BU ANAYASANIN SON KULLANIM TARİHİ ÇOKTAN GEÇMİŞTİR '
Toplantıda bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mevcut anayasanın kullanım tarihinin çoktan geçtiğini ve bir an evvel yenisinin yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Siyaset kurumlarının ülkenin sorunlarını çözememesi durumunda gece baskıncılarına iş çıkacağını belirten Çiçek, onlara fırsat vermeden bu işin mutlaka başarılması gerektiğini dile getirdi.

Çiçek, 'Yeni anayasa yapıyoruz dedik. Bir toplumsal sözleşme yapıyoruz. Sözleşmenin de şartları olur. Anayasalar bir toplu sözleşmedir. Busözleşmenin şartları neler olacak bunu biz değil, siz belirlemelisiniz. Onun için siz ne istiyorsanız onu söyleyin. Çünkü anayasalar vatandaşın devletten beklentileridir. Devletten ne bekliyorsunuz ne istiyorsunuz bu gün burada açık olarak söylemelisiniz. Burada söylediğiniz her fikir tarafımızdan mutlak suretle değerlendirilecektir. Hak ve özgürlükler yönüyle bugünkünden daha iyi bir anayasa yapmamız lazım. Daha ileri bir demokrasi, daha çağdaş bir demokrasi için halkına daha fazla hizmet üreten birdevlet sistemini kurabilmek adına yeni bir anayasa yapmamız lazım. Halkın isteklerini karşılayan bu gün anayasadan kaynaklanan sorunların hiç olmazsa bir kısmını ortadan kaldıracak bir anayasa yapmamız lazım. Yani sorunlara kaynaklık eden bir anayasa değil, siyaset kurumuna sorunların çözümü için yetki veren, fırsat veren, alan açan bir anayasa yapmamız gerekmektedir. Kaldı ki bir başka açıdan da yeni bir anayasaya zaruret var. Bu anayasa yürürlüğe gireli 30 sene oldu. Daha yapıldığı günden beri buanayasaya toplumun her kesiminden bir itiraz var. Bu anayasanın felsefesi, öncelikleri ve anayasa içi kurumlar arası ilişkiler açısından dengeleri günümüz şartlarına uymuyor. Yaşadığımız bir çok sorunun temelinde bu anayasa var. Bu anayasanın son kullanım tarihi çoktan geçmiştir. Bu anayasa ile Türkiye'nin yoluna devam etmesi mümkün değildir. Yeni bir anayasayı yapamadığımız taktirde siyaset kurumunun çok şey kaybedeceğinin farkındayız. Yeni bir anayasa yapmak gibi vatandaşlarımıza sorumluluğumuz var 'dedi.

Yeni anayasa için gerekli olan her şeye sahip olunduğunu belirten Çiçek, bu defa da başarı elde edilmemesi durumunda kimsede suç aramayacaklarını söyledi. Çiçek, 'Biz diyoruz ki bir kısım uygulamalardan sorun çözme, yol ve yöntemlerinden hep birlikte şikayet ettik, bunun acılarını çektik, çekiyoruz. O halde Türkiye'nin sorunlarını siyaset kurumu çözecekse ve siyaset kurumunun önünde de bir anayasa yapmak gibi sorumluluk varsa bunun gereğini yapmalıdır. Sizden fikir, katkı, destek istiyoruz. Yapın diyetahrik istiyoruz. Yapamadığımızda da bizi cezalandırmanızı istiyoruz. Çünkü siyaset kurumu ülkenin sorunlarını çözemezse, gece baskıncılarına iş çıkar. Onlara fırsat vermemek adına bu defa yapılmalıdır. Un var, şeker var, yağ var. Eğer bu defa beceremezsek bu bizim beceriksizliğimizdir kimsede de kusur aramamıza gerek yok. Bu defa bu mayayı tutturmalıyız. Bu defa bu engeli aşmalıyız, bu defa milletimize güven veren bir işi birlikte yapabilmeliyiz ' şeklinde konuştu.

'BU ELBİSE BU BEDENE DAR GELİYOR ' Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarçıklıoğlu, mevcut anayasadan bahsederek bu elbisenin bu bedene dar geldiğini ve mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi. Yeni anayasayı elbiseye benzeten Hisarcıklıoğlu, bu elbisenin dikimi için terzi olarak halkın seçildiğini belirterek, 'Yıllardır söylüyoruz Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Çünkü bu milletin çok büyük hedefleri, idealleri var. İlk on ekonomi diyoruz, lider ülke diyoruz, ama idealler artık mevcut kalıba sığmıyor. Bu elbisebu bedene dar geliyor. Büyük hedeflerimizi bu anayasa taşımıyor. Bu süreç için bizler sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak bir araya geldik. Şimdi elimizde müthiş bir fırsat var. Seçimler öncesi mecliste bulunan bütün siyasi partilerimiz yeni anayasa diye bize vaatte bulundular. Toplumun tüm kesimleri ile mecliste grubu bulanan siyasi partilerimiz aynı noktaya geldi. Yani bu gün hep beraber diyoruz ki, yeni anayasa istiyoruz. Meclisimiz de yeni anayasa istiyor. Bu çerçevede, bu ideal doğrultusunda hepberaber bir araya geldik. Biz bu dar gelen elbiseyi değiştirmeliyiz. Ama bu sefer terzi halk olsun diyoruz. Artık anayasayı halk yapsın diyoruz. 70 milyonun anayasası olacaksa vatandaş ne düşünüyor hepimizin bilmesi lazım. Meclisimiz bize bu fırsatı verdi ' dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, toplantıda yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajları verdi. Tan, 'Allah bu millete; tekrar millet ile devletin barışacağı bütün bir Ortadoğu'da tekrar barış ve huzurun hakim olacağı günleri getirsin. İnşallah bizler de, sizler de, hepimiz bu güzel günlere hizmet ederiz. Yanlışlığa, kötülüğe, zarara, ayrılmaya, parçalanmaya değil. Allah hepimize yardım etsin yolumuz açık olsun ' diye konuştu.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, merkezinde insan olmayan anayasaların problem çözemeyeceğini, aksine problem oluşturacağını söyledi. Şahin, 'Anayasalar problem çözmek, sorunları çözmek için yapılır, Ancak 89 yıl içerisinde 4 anayasaya sahip olmamıza rağmen Türkiye'de problemler çözülmemiş, hatta bazı alanlarda daha da ağırlaşmıştır. Problem çözmesi gereken anayasalar, problem oluşturmuştur. Eksik olan nedir? Özellikle son iki anayasaya baktığımızda bu anayasalar birönceki döneme tepki ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Merkezinde insan yoktur. İnsan devlet için vardır, devlete hizmet için vardır anlayışının hakim olduğu anayasalardır. Türkiye ilk kez olağan bir dönemde halka geliyor ve şunu söylüyor, 'Biz TBMM olarak yeni bir anayasa yapmak istiyoruz ey halkım ne diyorsunuz?' Sizin dediğinizin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz ve buna inandığımız için sizin önerileriniz istekleriniz ve talepleriniz doğrultusunda Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu çağdaş anlamda ve insanımerkez alan yeni bir anayasa yapmak istiyoruz ' dedi.

Toplantıda bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise yepyeni bir toplumsal sözleşmenin kardeş kavgasını sona erdirmesi gerektiğini söyledi. Baydemir, 'AK Parti, CHP, MHP ve BDP ile gerçekten bir anayasa yapmak mümkün mü? Bana sorarsanız gerçekten bu mümkündür. Gerçekten bu ülkede yepyeni, tertemiz bir sayfa açmak bizlerin elinde. Bugün ülkemiz kardeş kavgasına tanık oluyorsa, bugün hala annelerimiz ağlıyorsa, bunun bir nedeni de hepimizin üzerinde mutabakat sağladığımızbir anayasamızın olmadığıdır. Bu itibarla yepyeni bir toplumsal sözleşme kardeş kavgasını sona erdirmelidir. Bir daha tek bir ocağa acı haberin düşmediği bir metin oluşturmalıyız. Bunun için de Türküyle Kürdüyle bütün etnik kimliklerin içerisinde yer aldığı ve kendisini sürdürebileceğini garantiye aldığı bir toplumsal sözleşmeye şiddetle ihtiyacımız var. Bu doğrultuda ikinci temel ihtiyaç kamusal ortamın tüm farklılıklara açılmasıyla mümkün olacaktır diye düşünüyorum ' ifadelerini kullandı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı