Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Göktürk-2 uzaya fırlatıldı

19 Aralık 2012 Çarşamba günü yayınlandı Türk keşif uydusu Göktür-2, TSİ 18.12’de Çin’in Jiuquan Hava Üssü'nden başarılı bir ateşlemeyle uzaya gönderildi. Uydunun dünyadan 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine ulaştığı bildirildi.

Yüzde 80 yerli yapım olan Türk keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, başarılı bir ateşlemeyle uzaya gönderildi.

Göktürk-2’nin fırlatılmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey devlet yetkilileri, Türk bilim insanlarıyla beraber Ankara'dan izledi.

Göktürk-2'nin dünyadan 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine ulaştığı bildirildi.

'25 ÜLKEDEN BİRİYİZ'

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, "Bir hayal kurduk ve hayalimizi gerçekleştirdik" dedi.

Erdoğan, ''Bugün Türkiye için miletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz'' diye konuştu.

TUŞAŞ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Göktürk-2, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu unvanına sahip.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip olacak; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.

Göktürk-2’nin yörüngede konumlandıktan sonra ilk sinyalini Ankara’ya saat 21.25’te iletecek. Bu sinyalle uydu sıcaklık, akım, gerilim değerleri hakkındaki ilk bilgileri Dünya’ya iletmiş olacak.

Daha sonra, roketten ayrılış sırasında oluşan takla hareketinin durdurulması için Milli Uçuş bilgisayarı Bilge'den, Göktürk-2’ye komutlar gönderilecek ve uydu en son konumuna getirilecek.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı