Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın sözleri tartışıldı

18 Aralık 2012 Salı günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın adını vermeden Diyarbakır Cezaevi’nde gördüğü işkenceleri anlattığı BDP’li milletvekilinin, partinin Eş Başkanı Gülten Kışanak olduğu ortaya çıktı.

KCK tutuklanmalarına tepki göstermek için Mardin’e gelen Gülten Kışanak, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bu durumu siyasi darbelere benzeten Kışanak, "Eskiden silahla, topla darbe yapıldı, artık bunun yerine tutuklamalarla darbe yapılıyor. Bu tutuklamalar da bir siyasi darbedir" dedi.

Bülent Arınç’ın açıklamalarıyla ilgili gazetecilerin sorusuna karşılık Kışanak, “Arınç’ın açıklamaları sonuçta kendisinin değerlendirmesi gereken açıklamalardır. Kamuoyundaki yankısı yansıması ne olacaktır? Bunu anlamak lazım. Sayın Arınç bir empati yapma ihtiyacı duyuyorsa, bunun önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Kürt sorunu biraz da herkesin yaşadığı sorunu kendisi ile sınırlandırdığı mercide hep ilerlediği için, kimse kimseyi anlamadığı için, çözmek de biraz kolay olmuyor” diye konuştu.

Arınç’ın bugün empati yapma ihtiyacı duymasının çok önemli bulduğuna dikkat çeken Kışanak, kendilerinin de empati yapmaları gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Hikayesini bilmediğimiz, adını bilmediğimiz, binlerce insan aynı travmatik süreçleri yaşadı. Önemli olan bu adını şanını bilmediğimiz hikayesini bilmediğimiz, binlerce insanın da derdi ile de dertlenmek onları da anlamaya çalışmak ve onlarla da empati yapmak lazım. Diyarbakır cezaevindeki yaşananlarla yüzleşmek ve buna dair bir empati kurmak, içerisinde olmak önemli. Ancak 90’lı yıllarda yaşananlarla ilgili de bir empati yapmak lazım. Bir gece yarısı jandarmalarla basılan evinde, ayakkabısını bile giymeye fırsat bulmadan canını kurtarmaya çalışan, 5 milyon insan evini, barkını terk etmek zorunda kaldı

Evi başına yıkıldı, köyü yıkıldı. Bununla da empati yapmak lazım. Her sabah okula gidip 'Varlığımı Türk varlığıma armağan ediyorum' diyen çocuklarla da empati kurmak lazım. Pozantı Cezaevi'nde insanlık dışı uygulamalara maruz kalan çocuklarla da empati kurmak lazım. Kameraların karşısında kolu kırılan Kürt çocukla da empati kurmak lazım. Sosyal medyaya düştüğü kadarı ile kendisinin gerillaya katıldığını öğrendik. Onunla da empati yapmak lazım. Cezaevindeki 10 bin tutsakla da empati yapmak lazım. Açıkça iradesini ortaya koyarak gidip oyunu verip temsilcisini seçen, ancak bu temsilcileri cezaevinde olan ve onlara 3 milyon oy veren insanla da empati kurmak lazım. Bunlar önemli. Gerçekten bütünlüklü bakılırsa, yaklaşılırsa empatinin Kürt sorunun çözümünde önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Tek tek hikayeler tabii ki çarpıcı olabilir, üzerine tabii ki haber yapılabilir. Ancak adını bilmediğimiz, binlerce hikaye var. Önemli olan bu binlerce insanın derdine derman olacak çözüm arayışı içinde olmaktır. Bunu sağlamak gerekir. Evet bizim açımızdan da biz de empati yapıyoruz. Gerçekten de yokluk, yoksulluk içerisinde damacana su satarak tek çocuğunu büyüterek askere gönderen, sonra onun cezasını karşılayan babayla da empati yapıyoruz, yapılması gerekir. Ancak dediğimiz gibi biraz daha bütünlüklü bakmak gerekiyor. Tamamına dair, bildiğimiz bilmediğimiz bütün hikayelere dair bir empati yaklaşımı olursa belki sorunun çözümüne katkı sağlar diye düşünüyorum. "


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı