Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İİT Arakan'ı BM'ye taşıyor

17 Ağustos 2012 Cuma günü yayınlandı İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye’nin İİT’ye üyeliğini askıya alırken İran’ın buna karşı çıktığını söyledi.

İhsanoğlu, Tahran yönetiminin, bu kararın teşkilatın temel prensibine uymadığını savunduğunu aktardı.Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den sonra Suudi Krallığı’ndaki Misafir Sarayı’nda bir basın toplantısı düzenleyerek durum değerlendirmesi yaptı. İhsanoğlu, zirvenin çok başarılı bir şekilde başlayıp başarılı bir şekilde bittiğini ifade etti.

Bu zirvenin Suudi Arabistan Kralı Abddullah’ın olağanüstü olarak düzenlediği ikinci zirve olduğunu dile getiren İhsanoğlu, zirvenin amacının Filistin davasını ele almak Suriye’deki durumu gözden geçirmek ve Myanmar'daki Müslümanların yaşadığı sıkıntıları görüşmek olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, “Suriye ile ilgili en önemli kararlardan bir tanesi teşkilatımızdaki üyeliğinin dondurulması, ateşkesin ve çatışmanın bir an evvel önlenmesi hususunda çok güçlü bir çağrı yapması, uluslararası camiada bu hususta da daha anlayışlı olması ve destek vermesi olmuştur." dedi.

Suriye’nin üyeliğinin dondurulmasına İran'ın karşı çıktığını dile getiren Ekmeleddin İhsanoğlu, şunları söyledi: “İran’ın, bunun teşkilatımızın temel prensipleriyle bağdaşmadığı hususunda bir görüşü vardır. Bundan sonraki süreçte Suriye bizim teşkilatımızın programlarına katılmayacaktır. Bizim teşkilatımızın sağladığı imkanlardan mahrum olacaktır. Bizim temennimiz bir an evvel bu çatışmaların durması ve demokratik dönüşümün barışçıl bir şekilde tamamlanması ve anayasal bir düzenin kurulmasıdır. Bütün halk kesimlerini şeffaf bir şekilde temsil eden ve Suriye’nin değişik renkli ve farklı mozaiğini koruyan bir yapının kurulmasıdır.” Myanmar’daki gelişmelere de değinen İhsanoğlu, “Myanmar’a ve bazı diğer ülkelere temsilci gönderdik. Temsilcilerin burada birtakım temaslar yaptılar. Yakın bir zamanda bir öncü heyet göndereceğiz. Bu heyet hem Myanmar devlet temsilcileriyle görüşecek hem de bölgeyi ziyaret edip tespitler yapacak. Bu tespitler ışığında Genel Sekreter’in ziyaretinin programı hazırlanacaktır.” şeklide konuştu.

Zirve boyunca yaptığı ikili temaslarda Suriye’deki durumun herkesin idrak ettiğinin görüldüğünü aktaran İsahnoğlu, şöyle devam etti: "Bu çatışmaların devam etmesi ateşin yayılması demektir. Suriye’nin geçirdiği durumun başka yerlere de sıçraması demektir. Çünkü Ortadoğu’nun mozaiği çok farklıdır. Yani bugün harita üzerinde gördüğümüz sınırlar aslında tabii sınırlar değildir. Fransa’yı İtalya’dan ayıran sınırlar gibi değildir. Bunlar aynı kumaş üzerinden biçilen bir haritadır. Bu ateşin üzerine körükle gitmemek lazım.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı