Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Liderlerin terör zirvesi

7 Haziran 2012 Perşembe günü yayınlandı Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşen terör zirvesi sona erdi. Erdoğan-Kılıçdaroğlu zirvesi 1 saat sürdü. Görüşme sonrası CHP ve AK Parti Genel Başkan yardımcıları açıklamalarda bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümü için partisinin hazırladığı paketi, Başbakan Erdoğan’a sundu. Bir saat süren görüşmede, CHP heyeti, MHP'nin de ikna edilmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a Uludere'ye birlikte gitme teklifinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun çözümü için hazırladıkları 10 maddelik öneriyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la paylaşmak için AK Parti Genel Merkezi'ne geldi. Kemal Kılıçdaroğlu'nu Başkan Yardımcısı Ömer Çelik karşıladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu ile Başkanvekili Akif Hamzaçebi eşlik etti. Görüşmede Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de hazır bulundu.

CHP'lilerin 10 maddelik önerilerini kırmızı dosya içinde getirmeleri de dikkatlerden kaçmadı.

Saat 15.30'da başlayan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Liderlerin görüşmesine ilişkin açıklama yapan Beşir Atalay görüşmenin verimli olduğunu belirtti.

İLK AÇIKLAMA CHP'DEN
Başbakan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'ndan geldi.

Biz açıklamaları baştan beri izliyoruz. Türk toplumunun halkımızın beklentilerine cevap verecek bir çıkış yolu bulmak konusunda olduğunu söylüyoruz. Burada hep bunu da vurguladık. Bizim önerimizin başlığı içeriği değişmez değil. Bu konuda diğer partilerin görüşleri yaklaşımları tartışılabilir.  Önemli olan tartışmaların sonunda Meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı bir komisyon kurabilmek. Meclis gelenekleri bakımından iç tüzük ihtisas komisyonlarına izin veriyor. Teammüli komisyonlar da var. Bu üçüncünün olabilmesi için bütün siyasi partilerin buna evet demesi lazım.  Görüşmenin atmosferi olumlu. Son zamanlarda artan gerginliği yumuşatma bağlamında CHP ve genel başkan özellikle özen göstermekte ve bunu sağlamak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bu bağlamda daha sağlıklı bir ortam oluşturmayı hatta Başbakan'la birlikte Uludere'ye gidebileceklerini belirtti. Biz umudumuzu muhafaza ediyoruz. Girişimin sahiplenileceğini umut ediyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

MHP GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMİYOR
MHP bu konuda bu girişimin şu şekilde başlatılmasını istiyorum derse bu öneri neticede TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon noktasına varıyorsa biz değişikliğe hazırız. Yeter ki bu işin içinde olacakları bir adım atsınlar. Toplumsal mutabakat gereken bir konu. Biz bu konuda MHP'ye görüşlerimizi aktaracağız. Görüşlerini de alacağız. MHP'nin katkıları önemli. O bakımdan ikna süreci sadece bizim işimiz değil. Tabiki elimizden geleni yapacağız ama herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

BAHÇELİ'NİN ELEŞTİRİSİ

CHP'nin önerisi çözüm önerisi değil. İçeriğe ilişkin çözüm oluşturacak tek bir unsur yoktur. Bu bir pakettir. Bu bakımdan Bahçeli'nin görüşlerine bir itirazım yok ama birbiriyle karşılaşan iki kutup değil. Bahçeli görüşlerini ifade ediyor ve biz diyoruz ki bu görüşleri alsın Meclis çatısı altında ifade etsin. Biz de kendi görüşlerimizi ifade edelim.

ULUDERE KONUSU
Uludere konusunda Başbakan'ın bir tepkisi ve yorumu olmadı. Daha önce söyledim biraz gelişmelere bakacağız. Bu konuyu ileri götürebilme yollarını tartacağız. Görüşmeden iki siyasi parti de eğilimlerini belirttiler. Bizim amacımız bu konuda sonuca ulaşmak. Biz bize düşeni yapacağız. Bu öneri kabul edilmedi diye CHP terörün ve bu meselenin nasıl tarif edilirse edilsin çabalarından girişimlerinden vazgeçmeyecektir. Bunu B planı olarak değil çözüm planı olarak düşünmemiz lazım. Halk kan dursun istiyor. Bu konuda girişimlerimizden vazgeçmeyeceğiz.

MHP VE BDP İKNA EDİLMELİ

AK Parti'li Ömer Çelik'in açıklaması:

AK Parti olarak biz her türlü katkıya hazırız, şuanda CHP'nin bu girişimine MHP olumsuz bakmaktadır. Genel Başkanımız bütün partilerin konu hakkında tek fikir olduktan sonra bir komisyon kurulmasının ilkesel olarak herhangi bir ters durum teşkil etmeyeceğini belirtmişlerdir. Akil adamlar heyetiyle ilgili olarak önerilen şey CHP tarafından resmi kişilerin yapamayacağı görüşmeleri yapacak kişilerdir, CHP'ye burada diğer iki muhalefet partisini ikna etmek görevi düşmektedir. Sayın Başbakanımız bu sağlanmazsa CHP'ye bir yöntem önermiştir, sadece CHP de olsa, yine de CHP'nin bu girişimi memnuniyetle karşılandığı için CHP ile AK Parti arasında bugün ki genel başkanlarla görüşmeye katılan kişilerle bir heyet kurulması, mekanizmanın kurulması gereği başbakanımız tarafından önerilmiştir. CHP yani yalnız kalırsa AK Parti olarak bu konuları görüşmeye, konuşmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Bu meseleye bizim bir milli birlik ve kardeşlik projesi olarak bakıyoruz. Sayın başbakanımız bugüne kadar bu sorunun bir özetini vermiştir, netice itibariyle biz bu sorunun çözümüne, diyalog eksikliğinin giderilmesine, bu konuda söz söyleyecek kişilerin ve mekanizmaların kurulmasına olumlu bakıyoruz. CHP'nin başlattığı bu sistemde MHP ve BDP ile anlaşması gerekiyor aksi takdirde CHP'nin bu tezi çürüyecektir.

Bu meselede biz bu kadar diyaloga açık olduğumuzu söylerken ve ana muhalefet partisi böyle bir yöntem getirmişken bu meselenin çözümünde diyalog ve istişare arayanlara karşı olumsuz bir dil kullananlar, tutumları açısından milletimiz önünde sorumlu olurlar. Biz, şuana kadar milli birlik ve kardeşlik projesi kapsamında bu olayı geniş bir şekilde ele aldık bu meseleyle ilgili olarak CHP'nin kullandığı dili tabii ki pozitif buluyoruz ve bundan sonra katkılarını bekliyoruz, Bu mesele ve görüşmenin bir çok boyutu var, sayın başbakanımız bu akşam katılacağı bir televizyon programında detaylı şekilde açıklamalar yapacak. Bizim açımızdan herhangi bir takvim yok, hükümetimizin sürdürdüğü bir süreç var bu çerçevede her katkıya açık olduğumuzun görüşüdür bu

KILIÇDAROĞLU'NUN İKİNCİ ZİYARETİ

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın rahatsızlığının ardından 22 Aralık'ta AK Parti Genel Merkezi'ne "geçmiş olsun" ziyaretinde bulunmuştu. Kılıçdaroğlu'nun ziyareti, AK Parti'ye yaptığı 2. ziyaret olma özelliği taşıyor.

'AKİL ADAMLAR' ÖNERİSİ
CHP’nin öneriler arasında, Meclis'te Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer alacağı “Akil Adamlar Grubu”nun oluşturulması da var. CHP'nin önerilerinin AK Parti'nin ilk Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.

ZİRVE ÖNCESİ SON MESAJLAR
Başbakan Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu zirveden önce Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genel Kurulu’nda buluştu. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’ndan "Ön yargımız yok" mesajı geldi.

İlk olarak kürsüye çıkan Erdoğan, ''Biz bu meselenin çözümü için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Bugün de kapılarımız ardına kadar açık. Kim gelirse, kim katkı vermek isterse, kim bize bir çözüm önerisi getirirse dikkatle dinleriz, hassasiyetle üzerinde dururuz ve oradan istifade edip, alacağımız ne varsa alır ve onu uygulamaya koyarız. Bizim hiçbir ön şartımız, hiçbir önyargımız, ön kabulümüz yok'' dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada, “Önyargısız yola çıkıyoruz. ‘İki komisyon kurulsun’ diyoruz. Biz bir yol haritası öneriyoruz, açılım önermiyoruz” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı