Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Anayasa için ek süre de doluyor

29 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı Melda Çetiner - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmalarında gelinen durum ve bundan sonra ne olacağı konusunu görüşmek üzere 30 Nisan salı günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak.

Alınan bilgiye göre, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Yazım Komisyonu'nda, üyeler bundan sonraki süreçle ilgili görüşlerini ifade etti.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ''Bu masa artık üretmiyor. Bu masada belirsizlikler hakim. Bu masa, artık siyasi partilerin taktik ve stratejilerini yaptığı bir zemine dönüşüyor. Bu kabul edilemez. Bu durumun giderilmesi gerekiyor'' dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, mevcut haliyle Başkanlık sistemi taslağına karşı olduklarını ifade ettiğini belirten Kart, üç partinin parlamenter sistem tercihi açık olmasına rağmen halen başkanlık taslağında ısrar edilmesi ve buna göre bir strateji izlenmesinin kabul edilemeyeceğini, bundan sonraki çalışmaları tıkayan en önemli durum olduğunu söyledi.

Yeni anayasanın ''temel hak ve özgürlükler'' bölümüne ilişkin müzakerenin de bitmek üzere olduğunu, ortaya ciddi uzlaşma maddeleri çıktığını anlatan Kart, ''Başkanlık ve benzeri konulardaki belirsizlikler giderildiğinde uzlaşma noktalarının giderek artacağını'' savundu.

Komisyonun çalışma usul ve esaslarında ortaya çıkan taslağın parantezli de olsa kamuoyunun bilgisine sunulması gerektiğini hatırlatan Kart, ''Kamuoyunun taslağı tartışması için 2 aylık bir takvimden söz ediliyor. Biz bu takvimi uygulayacağız. En başta kendimize olan saygımız adına uygulayacağız. Bunların adını koymamız gerekiyor. Bunların net ortaya konulması gerekiyor. CHP olarak bu aşamada artık liderlerle görüşülmesi gerektiği kanısındayız. Üç muhalefet lideri de uzlaşma komisyonu çalışmalarına müdahil olmadılar ama Başbakan ve Hükümet sözcüleri sürekli müdahil olma konumuna geldi. Özellikle Başbakan'ın bu konudaki kararının açıklığa kavuşması gerekiyor'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da yaptığı konuşmada, ''Gelinen nokta ve siyasi gelişmeler karşısında Komisyon'un değeri, anlamı kalmış mıdır- Bunu görmek istiyoruz'' dedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise ''Kandil'den yapılan açıklama aslında bu masanın önemini ortaya koyuyor'' şeklinde konuuştu.

Ak Parti'li İyimaya'nın ''Siyaset pratiğinde ilkeler olmadığında toplumlar kemik erimesine uğrar'' demesi üzerine Kart, ''Kemik erimesiyle tam da Türkiye'yi tarif ediyorsunuz'' karşılığını verdi.

Kart, yeni anayasa çalışmalarını Kandil-İmralı sürecinden bağımsız şekilde sürdürdüklerini belirterek, kimseye tabi olmadan çalıştıklarını ifade etti.

Toplantı sürerken TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Komisyon'u yarın sabah toplantıya çağırdığı bildirildi.

Buna karşın üyelerin, hafta sonunda programlarının olduğunu söylemesi üzerine toplantının 30 Nisan Salı akşamı yapılması kararlaştırıldı.

Yayıncı: Ali Eyvaz


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı