Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'Çekilme 8-10 gün içinde başlayacak'

21 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı İçişleri Bakanı Muammer Güler, yeni bir EMASYA protokolüne ihtiyaç olmadığını söyledi.

EMASYA protokolünde yer alan hükümlerin güncellendiğini dile getiren Güler, “Askeri birliklerden ne zaman yardım alınacağı konusu zaten kanunda bellidir.” dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Beşiktaş’ta bir otelde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Güler burada yaptığı değerlendirmede EMASYA protokolüne ilişkin yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmadığı yönündeki sorulara cevap verdi. Yeni bir EMASYA protokolüne ihtiyaç olmadığını ifade eden Güler, “7 Temmuz 1997 tarihinde hazırlanan EMASYA Protokolü, 4 Şubat 2010 tarihinde kaldırıldı. Burada yer alan esaslar şimdi yeniden biraz önce de ifade ettim, valilerin olağanüstü şartlarda polis ve jandarma güçleri ile bastıramadığı veya onların yetmediği toplumsal ve terör olaylarında en yakın askeri birliklerden yardım isteme konusunda 5442 sayılı kanunun 11. Maddesinde 1996 yılından beri yapılan değişiklikle uygulana gelen konuyu yine kanunda ifade ettiği şekilde esasları belirliyor. Bizim yaptığımız yeni bir EMASYA protokolü değildir. Yeni bir EMASYA Protokolü’ne ihtiyaç yoktur. Askeri birliklerden ne zaman yardım alınacağı konusu zaten kanunda bellidir.” ifadelerini kullandı.İllerde meydana gelen herhangi bir olayda güvenlik güçlerinin yetkilerinin nasıl kullanılacağına yönelik kanunda hükümlerin açık olduğunu vurgulayan Güler, “İllerde bir olay meydana geldi veya muhtemel bir olay olacak, bunlarla ilgili kanun diyor ki; ‘Askeri birlik nereden çağrılacak? Komutanı kim olacak? Koordineyi kim sağlanacak? Nerede kalacak? Birden fazla ilde olursa hangi vali koordine edecek?’ Bu Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında düzenlenecek esaslarla belirleniyor.Bu esasları bekliyoruz. Yaptığımız iş budur. Bugün maalesef basında yer alan “Çıkış protokolü” bununla bizim yaptığımız işin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bizim yaptığımız daha önce EMASYA protokolünde yer alan hükümler güncellenmektir. “ şeklinde konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı