Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Mısır bu kez İskenderiye'de patladı

23 Aralık 2012 Pazar günü yayınlandı Mısır’da halk tartışmalı anayasa taslağını oylamak için ikinci kez sandık başına giderken, Mısırlı siyasiler arasında anayasa süreci ve sonuçlarına yönelik tansiyon artıyor.

Muhalifler, yeni anayasanın devrimle elde edilen bazı özgürlüklere kısıtlama getirdiğini savunurken, oylama sırasında çok sayıda ihlalin yaşandığını iddia etti. Mısır'ın uluslararası alanda tanınan önemli diplomatlarından Amr Musa, referandum ile ilgili Today’s Zaman’a konuştu.

Muhammed el Baradey ve Hamdin Sabbahi, Ulusal Selamet Cephesi adı altında toplanan muhalif koalisyonun öne çıkan isimleri arasında yer alan Amr Musa, “Bu anayasanın, demokrasiyi getireceğine inanmıyorum. Tam aksine despotizmi geri getirecek.” dedi.

“Mısır’da herkes tarafından kabul göremeyen bir anayasasının uzun ömürlü olabileceğine dair inancım yok.” diyen Musa “Anayasa süreci sebebiyle Mısır’da halk arasında derin ayrılıklar oluştu.” diye konuştu.

Musa, “Benim muhaliflere net bir mesajım var, ‘referanduma katılın ve hayır oyu kullanın. Biz bunu referandumun ilk aşamasında yaptık, ikinci aşamasında da yapacağız. Boykot etmek yerine hayır oyu kullanmak için sandık başında olacağız.” dedi.

Wasat Partisi Genel Başkanı Ebul Ala Madi de muhalif koalisyonun Mısır’daki durumu daha da istikrarsızlaştırdığını söyledi.

Madi, muhaliflerin asıl hedefinin anayasal referandum değil, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olduğunu söyledi.

Al Wasat Partisi olarak, referandum da 'evet' oyu kullanacaklarının altını çizen Madi, Al Wasat Partisi’nin anayasanın hazırlık sürecinde de yer aldığını vurguladı. Mursi’ye desteğin çok büyük olduğunu söyleyen Madi, “Muhalifler ilk aşamada zaten bir yenilgiye uğradı, halk onları dinleyemeyecektir. Zaten yavaş yavaş çözülmeler başladı Muhalif kanatta. Çok uzun bir süre birlik kalacaklarını sanmıyoruz.” dedi.

Mısır’da anayasa referandumunun ilk turunda halkın 56,5’i ‘evet’, yüzde 43,5’i ise ‘hayır’ oyu kullandı. Referandumun resmi sonuçları, ikinci aşamanın yapılacağı 22 Aralıktan sonra açıklanacak .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı