Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sanki bu işte 'Artnüyet' var

19 Aralık 2012 Çarşamba günü yayınlandı Eskişehir'de Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde cumartesi günü açılışı yapılan resim öğretmeni Emin Gülören'in 'ArtNüyet' isimli 'nü' sergisinin, Resim Seçme Kurulu'na farklı resimler gösterildiği için kapatıldığı ortaya çıktı.

Resim öğretmeni Gülören'in kişisel yağlı boya ve heykel sergisini açmak için İl Kültür Müdürlüğü Resim Seçme Kurulu'na yazdığı dilekçe ve beraberinde gönderdiği resim örnekleri ile sergilediği resimlerin aynı olmadığı bildirildi.

Bunun üzerine sergi, kurulun resim öğretmeni Gülören tarafından kandırıldığı gerekçesiyle açıldıktan bir gün sonra yetkililerce kapatıldığı öğrenildi. Eskişehir'de geçtiğimiz Cumartesi günü TOKİ Şehit Savaş Kubaş Anadolu Lisesi resim öğretmeni Emin Gülören, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde 'ArtNüyet' isimli 'nü' sergisi açtı. CHP'li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in de katıldığı resim sergisi bir süre sonra kapatıldı. Resim öğretmeni Gülören, önceki gün sabah geldiğinde sergideki resimlerinin kaldırıldığını gördü. Bunun üzerine Gülören, Eğitim - Sen Eskişehir İl Başkanı Ali Paşa Şanlı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir basın toplantısı düzenleyerek yaşananlara tepki gösterdi. Açıklamada, yaşanan olaydan AK Parti hükümeti sorumlu tutularak, "bir sanat düşmanlığı ve hazımsızlığı yapıldığı", "Türkiye'nin karanlığa götürülmek istendiği" ileri sürüldü. Gülören ve Eğitim- Sen yönetimi, söz konusu serginin "sanat ve sanatçıya hazımsızlıktan ve sanatta düşünce sınırlandırıldığından dolayı kapatıldığını" iddia etti. Ancak, söz konusu serginin kapatılma gerekçesi çok geçmeden ortaya çıktı. Yapılan incelemede, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan 'ArtNüyet' isimli serginin, İl Kültür Müdürlüğü Seçici Kurul'a sunulan resimler ile sergilenen resimlerin farklı olduğu tespit edildi. Gülören'in sergi izni için gönderdiği dilekçe de 'nü' olarak adlandırılan resimler yerine farklı eserlerini örnek olarak gönderdiği kaydedildi. Gülören'in İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne gönderdiği 15.06.2011 tarihli dilekçede, "Kişisel yağlı boya ve heykel sergimi açmak istiyorum" ifadelerine yer verirken, Müdürlüğün Güzel Sanatlar Galerisi Seçici Kurulu'na sunulan resimler ise sergideki resimlerden farklı resimler içermesi dikkat çekti. Galeri yetkilileri, yaşanan bu gelişme üzerine Kurul'un yanıltıldığı gerekçesiyle sergiyi sonlandırma kararı aldı. Ardından sergi kapatıldı. Galeri yetkilileri, konunun kamuoyuna farklı aktarıldığını belirtti.

Galeride daha önce de çok kez nü sergi açıldığını hatırlatan yetkililer, "Bizim kimsenin sanatına karışma ve resmini kaldırma hakkımız yok. Ancak başvuru dilekçesindeki resimler ile sergilenen resimler farklı. Eğer izin dilekçesinde nü resimler gönderilseydi, sergi izni verirdik. Ancak ressam Seçici Kurul'u yanılttı." ifadesini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı