Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gıdada hilede sınır yok

2 Aralık 2012 Pazar günü yayınlandı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, TZOB Başkanı Şemşi Bayraktar’ın ‘hileli gıda’ açıklamasına cevap vererek, “Bir takım afaki yaklaşımlarla, bunları kamuoyu ile paylaşmak önemli riskleri beraberinde getirir.

Bir defa öyle zannedilir ki bütün gıdalar bu tür hilelerle üretiliyor. Yani bizim düzgün ahlaki işletmelerimiz zan altında bırakılıyor” dedi.

Erol, konuya ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi.

Bayraktar’ın gıdaların birçoğunun hileli olduğu ve yeteri kadar denetim elemanı olmadığı yönündeki eleştirilerine yanıt veren Erol, bakanlığın gıda güvenliği sistemine kayıtlı 370 bin işletmenin olduğunu söyledi.

Erol, 2010 yılında gıda güvenliğine yönelik çıkarılan kanunun dünya standartlarında olduğunu ifade etti.

Bakanlığın illerde ve ilçelerde görevli çok sayıda veteriner hekimi, ziraat mühendisi ve diğer teknik elemanlarının olduğunu belirten Erol, “Gereksel bitkisel üretimde, gerekse hayvansal üretimde buradaki üretimden birinci derecede meslektaşlarımız görevlidir. Yani gıda güvenliğinin en önemli aşamalarından birini buradaki görevli meslektaşlarımız oluşturmaktadır ve üzerine düşen görevleri de layıkıyla yerine getirmektedirler” dedi.

Erol, 4 bin 635 gıda denetçisinin yanı sıra 25 bin veteriner hekim ve ziraat mühendisini ile diğer mesleklerden oluşan birinci üretimden sorumlu çok büyük kadrolarının olduğunu ifade etti.

Yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Erol, yılda 400 bin civarında denetim, 190 bin civarında örnek aldıklarını, 1.5 milyon analiz yaptıklarını söyledi.

Erol, bu incelemeleri, önemli bir bölümü uluslar arası düzeyde akredite olmuş 41 laboratuvarda yaptıklarını anlattı.

Erol, bugün kadar ALO 174 gıda hattına 750 bin şikayet geldiğini bunlardan müracaatları kabul edilen 134 bin şikayetten 132 bininin sonuçlandırdıklarını, bunlarla ilgili gerek cezai yaptırım gerekse suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

Yapılan bu tür haberlerin düzgün bir şekilde çalışan işletmeleri zan altında bıraktığını belirten Erol, şunları söyledi: “Eğer herhangi birimiz toplumun sağlığını menfaatini düşünüyorsak, herhangi bir olumsuzluk var ise bunu ifade edebiliriz, bunu bildirebiliriz. Biz bu mekanizmayı çalıştırıyoruz. Ama bir takım afaki yaklaşımlarla, bunları kamuoyu ile paylaşmak önemli riskleri beraberinde getirir: Bir defa öyle zannedilir ki bütün gıdalar bu tür hilelerle üretiliyor. Yani bizim düzgün ahlaki işletmelerimiz zan altında bırakılıyor. İnsanlar tüketirken kendilerini sorguluyorlar. Gerçekten bizim tükettiğimiz gıdaların hepsi hileli gıdalar mı? Yani bu tür soru işaretlerinin, bu tür tüketicinin, toplumun yanlış yönlendirilmesi, algısının yanlış oluşturulmaması için hepimiz, herkes bütün kesimler kamuda, üniversitelerde, sektördeki herkesin sorumlu davranmalı, sorumluğunu yerine getirmek durumdadır” dedi.

Hileli ürünleri kendilerin ifşa ettiğini ve bunu yaparken de çok dikkatli davrandıklarını belirten Erol, “Bu tür açıklamaların topluma fayda getireceği inancında değiliz. İnsanların bilgileri ve belgeleri resmi otorite ile paylaşması lazım. Biz bunları kabul ederiz, varsa elimizde somut bir şey onun üzerine gideriz ve gereğini yaparız. Nitekim ortaya koyduğumuz rakamlar Türkiye’de bu işin ne kadar kapsamlı yapıldığını somut kanıtıdır” diye konuştu.

Erol, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın Rusya’ya ihraç edilen gıda ürünlerinin hastalıklı olduğu için geri gönderildiği yönündeki açıklamalarını da yalanladı. Rusya’nın Türkiye’nin gıda ihracatında birinci derece partneri olduğunu söyleyen Erol, Rusya’ya yıllık 1 milyon ton ihracat yapıldığını söyledi.

Erol, bu konuda kendilerine ulaşan tek bir bildirimin olmadığını ifade etti.

Bu ürünlerin iç pazara sürüldüğü yönündeki iddiaları da yalanlayan Erol, böyle bildirim olması durumda ürünlerin ya bildirimde bulunan ülkede ya da sınırda imha edildiğini ifade etti.

Erol, bir soru üzerine vatandaşların gıdaları güvenli bir şekilde yiyebileceklerini söyledi


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı