Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Haliç'e Leonardo Da Vinci köprüsü

23 Ekim 2012 Salı günü yayınlandı “Haliç Çevre Koruma Projesi” kapsamında Kâğıthane Deresinin Haliç'e doğru uzandığı bölümden günde 260 bin metre küp pompalanan deniz suyu Haliç'e can verecek.

Haliç’i eski temiz günlerine kavuşturmak amacıyla gerçekleştirilecek proje kapsamında Sarıyer sahilinden alınacak deniz suyu tünel ve terfi merkezileri yoluyla Haliç'e ulaştırılacak. Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 km uzunluğunda, 2,2 metre çapında yapılan tünelle İstanbul Boğazı’ndan alınan deniz suyu, 21 metre derinlikten Ayazağa Deresi’ne pompa ile aktarılacak. Günde 260 bin metre küp pompalan boğaz suyu, Haliç'e can verecek. Projeyle, Haliç'teki çözünmüş oksijen miktarının artması ve biyolojik çeşitliliğin çoğalması bekleniyor.

Projeyle Haliç'in suyunun yılda 3 kez yenilenmesi hedefleniyor. Projenin son etabının maliyetiyse 44 Milyon TL'yi buldu. Proje için bugüne kadar 758 Milyon Dolar harcandı. Son aşaması Haliç'e deniz suyu taşımak olan "Haliç Çevre Koruma Projesi"ne 1995 yılında Başbakan Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde başlandı. İlk olarak Haliç'in her iki yakasına atık su toplama kolektör ve tünelleri yapıldı. Çevredeki sanayi işletmeleri kaldırıldı. Atık suyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı. Haliç dibinden, 5 milyon metre küp çamur çıkartıldı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı