30 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin erozyon ve sel baskınlarına çok müsait bir yapıda olduğunu belirterek, “Erozyon ve taşkınların kontrolü için büyük bir seferberlik başlattık” dedi.
Bakan Veysel Eroğlu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen "3. Ulusal Taşkın Sempozyumu"na katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Su hayattır. Bunun yanında suyun zararları da vardır. Bunlar sel baskınları ve taşkınlardır. Bunun da tedbirlerinin alınması gerekiyor. Bilhassa son yıllarda küresel iklim değişiklikleri sebebiyle yağış rejimlerinde büyük değişimler gösteriyor. Geçmişte düzenli bir yağış rejimi varken bazı bölgelerde 4 ayda yağacak yağışın düştüğünü ve neticede sel baskınlarına sebep olduğunu hayretle görüyoruz. Taşkınların temel sebeplerinden biri yağışlardır ‘’ diye konuştu.
Derelerin ıslahında estetiği ön planda tuttuklarını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, “Bir kere derelere kesinlikle sahip olmamız lazım. Derenin akışını bozacak şekilde yollar inşa ediliyor. Bir takım köprüler, menfezler, yapılar inşa ediliyor. Bir takım kanalizasyon hatları döşeniyor. Ben birçok kanalizasyon hattının dere içine inşa edildiğini hayretlerle müşahede ettim. İşgal edilmiş olması yetmiyormuş gibi derenin üstünü kapatarak vatandaşların dere üstüne bina yaptığını hayretle müşahede ediyoruz. Bunlara asla müsaade etmememiz lazım. Dereleri ıslah ederken son derece zarif olacak. Estetiğe çok büyük önem vereceğiz. Bizim 3E prensibimiz var. Bir tesis yaparken emniyetli olması lazım, ekonomik olması lazım ve estektik olması lazım. Estetik en ön planda olacak. Bu konuda kesin talimat verdik” şeklinde konuştu.
Erozyon, sel ve ağaçlandırma konusunda seferberlik ilan ettiklerini anlatan Bakan Eroğlu, “Erozyonla mücadele eylem planıyla biz 2013-2017 yılları arasında yaklaşık 5 yıl içinde 14 milyon dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapacağız. 22 milyon 800 bin dekar alanda da bakım çalışması yapacağız. Yukarı havza sel kontrol eylem planıyla, 25 ana nehir havzasında 227 sel havzası belirledik. Burada da 41 milyon dekar alanda bir çalışma yapacağız. Bu gerçekten sel baskınlarının azaltılmasında çok önemli bir rol oynayacak. Üçüncüsü de baraj havzalarında yeşil kuşak ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Bununla da 400 adet barajda 5 yıl zarfında ağaçlandırma çalışmaları yapılması kararı alındı” dedi.
Eroğlu, erozyonla mücadelede önemli kararlar aldıklarının altını çizerek, “Türkiye erozyon ve sel baskınlarına çok müsait bir yapıda. Devlet Su İşleri’ne büyük bir vazife verdik. Bin günde bin gölet inşa edeceksiniz diye bir karar aldık. Hem sulama, hem bölgedeki içme suyu hem yangınlarda gerekli suyu tedarik için, erozyonların ve taşkınların kontrolü için büyük bir seferberlik başlattık” diye konuştu.