Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Afganistan'da kaçırılan Türkler

25 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı Afganistan’da kötü hava koşulları yüzünden önceki akşam acil iniş yapmak zorunda kalan bir helikopterde bulunan 8’i Türk, biri Afgan ve ikisi Rus olmak üzere 11 kişi rehin alındı. Taliban’ın kaçırdığı sanılan rehinelerin salıverilmesi için Ankara, Afganistan’daki aşiret liderlerini devreye soktu.

ÖNCEKİ akşam Host 'taki bir NATO üssünden Kabil 'deki askeri üsse uçmakta olan Khorasan Lojistik Şirketi 'ne ait MI-8 tipi helikopter, şiddetli yağış nedeniyle acil iniş yapmak zorunda kaldı. Horasan Lojistik Şirketi, AA 'ya yaptığı açıklamada şu bilgiyi verdi: “Helikopterde bulunan 8 Türk mühendisi MT İnşaat şirketinde çalıyordu. Mühendisler, ülkenin Host vilayetinde bulunan inşaat şirketine ait çalışmaları inceledikten sonra başkent Kabil 'e dönüyordu. Logar 'ın Azre ilçesine bağlı Deremengel bölgesinde bu olay gerçekleşti.”

Militanlar tarafından alıkonulanların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten şirket, Logar yetkilileri ile sıkı temasta olduklarını vurguladı. Taliban, konuyla ilgili web sayfasında yayınladığı açıklamada 11 Amerikan askeri personeli ele geçirdiğini öne sürerek “Canlı yakalandılar ve ülkenin en güvenli yerine sevkedildiler” dedi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Mücahitler, helikopterin etrafını sardı, yabancılar rehin alındı, helikopter yakılarak imha edildi. 9 'unda Amerikan askeri üniforması vardı, ancak asker olduklarını reddettiler” dedi. Logar Emniyet Müdürü Yardımcısı Reis Han Abdulrahimzai, olay bölgesine yolladıkları polisi geri çekmek zorunda kaldıklarını belirterek “NATO ya da Afgan ordusundan yardım gelmedi” diye konuştu.

İlk kripto: Durumları iyi


DIŞİŞLERİ Bakanlığı Afganistan 'da 8 sivil Türk 'ün kaçırıldığını resmen doğruladı. Kaçırılmayla ilgili Dışişleri 'nde Afganistan 'la sürekli irtibat halinde olan bir kriz ekibi oluşturuldu. Zorunlu iniş sonrası helikopterde bulunan 8 Türk vatandaşı ile Rusya ve Afganistan vatandaşı olan 3 kişilik mürettebatın Taliban tarafından kaçırıldığı tahmin ediliyor. Olayın duyulmasının ardından Türkiye 'nin Kabil Büyükelçiliği Afganistan makamları ve ISAF yetkilileri ile temasa geçti. Mürettebat ve Türk vatandaşlarının durumunu görüşmek için ISAF karargâhında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Kabil Büyükelçiliği 'nde görevli askeri ve sivil yetkililer katıldı. Büyükelçilik bu toplantıdan Ankara 'ya geçtiği ilk kriptoda, kaçırılan Türklerin durumunun iyi olduğuna dair bilgiler alındığını, serbest bırakılmaları için bölgede Taliban nezdinde etkisi olan aşiret liderleriyle görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı