Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Almanya'daki yangınlar

2 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'da Türklerin yaşadığı yerlerde çıkan yangınlarla ilgili olarak, "Gerek Stuttgart'ta gerek Köln'de meydana gelen yangınlarda mutlaka Neo-Nazi cinayeti olma ihtimali veya başkaları tarafından bunun bir kundaklama veya başka bir eylem olma ihtimalini de dikkate alarak bütün soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bulunması ve kamuoyuyla paylaşılmasında fayda var.

" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle Rixos Otel'de kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Almanya'da son günlerde Türklerin hayatını kaybettiği yangınlarla ilgili görüşleri sorulan Bozdağ, Avrupa'da yaklaşık 6,5 milyon Türk'ün yaşadığını hatırlattı. Bozdağ, Türklerin yaşadığı yerlerde arka arkaya yangın olayları olunca, akıllara soruların geldiğini söyledi.

Son olayların kendilerini şüpheci davranmaya ve bu şüphelerini kamuoyuyla paylaşmaya mecbur bıraktığını belirten Bozdağ, "Olayı soruşturan polis yetkilileri daha olayın başında ne olup ne bittiğini anlamadan bir kundaklama emaresi görülmediğine ilişkin veya bir Neo-Nazi cinayeti olmadığına ilişkin bazen resmi bazen gayri resmi açıklamalar yaptığını görüyoruz." diye konuştu.

"SORULARIMIZI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"Bu tür beyanlar ortaya konunca şüpheye düştüklerini vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti: “Gerek Stuttgart'ta gerek Köln'de meydana gelen yangınlarda mutlaka Neo-Nazi cinayeti olma ihtimali veya başkaları tarafından bunun bir kundaklama veya başka bir eylem olma ihtimalini de dikkate alarak bütün soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bulunması ve kamuoyuyla paylaşılmasında fayda var. Aksi takdirde 'Bu yangınlar çıkmak için sadece Türklerin meskun olduğu evleri mi seçiyor veya prizler şase yapmak için sadece Türklerin evini mi seçiyor, hep de gece mi oluyor bu olaylar, gündüz saatlerinde hiç şase yapamaz bir priz' gibi soruları ister istemez ben de sormak zorunda kalıyorum. O yüzden bekliyoruz ki, Alman yetkililer özellikle yabancıların ve hassaten Türklerin olduğu yerde çıkan bu yangınlarla ilgili bütün boyutlarıyla olayları soruşturması, fail veya failleri yargıya teslim edip, yargının bunlara hak ettiği cezayı vermesi konusunda samimi gayretleri olur ve bunları biz de görürsek bundan memnuniyet duyarız. Aksi takdirde sorularımızı sormaya devam ederiz.”TÜRK GAZETECİLERİN ALMANYA'DAKİ DURUŞMAYA ALINMAMASIBozdağ, Almanya'daki Neo-Nazi cinayetleriyle ilgili olarak davaların Türk gazetecilerce izlenmesine izin verilmemesine yönelik bir soru üzerine, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde 17 Nisan'daki duruşmayı Türk basının izlemesine izin verilmeyince nedenini sorduklarını, müracaat sırasına göre basının alındığı cevabıyla karşılaştıklarını ancak Türk basını olmamasına rağmen Hollanda, Avusturya gibi ülkelerden gazetecilerin duruşmayı izleyeceğini söyledi.

"MAHKEME BAŞKANI TARAFLI"Mahkeme başkanı Türk medyasını da içeri alacak bir tasarrufta bulunmadığını aktaran Bozdağ, müracaat sırasına göre medyaya izin verilmesi gibi bir kanuni durum olmadığını, bunun mahkeme başkanının tasarrufu olduğunu belirtti.

Bozdağ, “Bir dava görüyorsunuz ve bu davada 8 Türk hayatını kaybetmiş. Türk medyasından bir tane temsilciye duruşma salonunda yer vermiyorsunuz. 50 tane Alman medya temsilcisine yer veriyorsunuz. O zaman burada mahkeme başkanının tarafsızlığını söyleyemeyiz. Tarafsız bir başkanın yapacağı bir iş değildir bu. O yüzden mahkeme başkanı umarız ki 17 Nisan'a kadar bu duruşmayı izleyecek medya arasına Türk medyasının temsilcilerini alır ve böylelikle bu davanın sağlıklı görülmesine katkıda bulunur. Aksi takdirde mahkeme başkanının böyle davrandığı bir yerde taraf olduğu kanısı güçlenir herkeste. O zaman da dava sonucunda burada ne tür karar verirse versin bu karara dair herkeste bir şüphe oluşacaktır. Mahkeme madem ki aleni, madem ki mahkeme yapacağı yargılamadan yana herhangi bir endişesi yok, öyleyse bu aleniyetin gereğini yapması lazım. Ama maalesef mahkeme başkanının tutumu bu noktada fevkalade hukuk devletiyle uygunsuz bir tutumdur. Tarafsızlığına gölge düşüren bir tutumdur. Bu, yargılamanın sonucunda ortaya çıkacak karara ilişkin hepimizde şimdiden şüpheye sevk eden bir tutum olmuştur. Umarız mahkeme başkanı bu noktada tavrını değiştirir.” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE BİR ALMAN MAĞDUR OLSAYDI KIYAMET KOPARDI"Eğer Türkiye'de bir Alman'ın mağdur olduğu ya da maktul olduğu bir dava olsa, sanıklar Türk olsa, böyle bir yargılamayı Türk mahkemesi yapsa, oraya Alman medyasından bir tane temsilciye yer vermese herhalde kıyamet kopardı. 'Türkiye'de demokrasi yok, hukuk yok, insan hakları yok, adalet yok' diye Berlin'den, Paris'ten, Brüksel'den, Strasbourg'dan dünya kadar açıklama gelirdi. Çok önemli bir dava görülüyor ve mahkeme başkanı neredeyse taraf olduğunu gösterecek bir yaklaşım ortaya koyuyor. Hiçbir yerden bir tane açıklama yok. Bu da Avrupa'nın her zaman bildiğimiz çifte standardının göstergesidir."


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı