Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Nihat Ergün Almanya'da

1 Mart 2013 Cuma günü yayınlandı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Almanya’nın, Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortaklarından biri olduğunu söyledi.

Bunun bu istikamette devam etmesi gerektiğini belirten Bakan Ergün, “2012 yılında Almanya’ya 13 milyar dolar ihracat yaparken, Almanya'dan 21,4 milyar dolar ithalat yapmışız. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı birinci en fazla yaptığı ithalat yaptığı ikinci ülke olan Almanya, Türkiye’nin en önemli dış ticaret ortaklarından birisi." diye konuştu.

Almanya-Türkiye ekonomik ilişkiler komisyonu açılış toplantısında konuşan Nihat Ergün, her iki ülke arasındaki ihracattaki ağırlıklı olan ürünler arasında giyim eşyaları, kazan, makine ve motorlu taşıtlar gibi ürünlerin geldiğine dikkat çekti. Bakan Ergün, “Almanya’ya yaptığımız ihracat her ne kadar artış gösterse de toplam ihracatımız içerisindeki payı azalmaktadır.” dedi.

Bakan Ergün bunda Euro bölgesindeki sıkıntıların büyük rol oynadığını kaydederek, Türkiye’nin de Afrika gibi başka dünyalara açılmasının rolü olduğunu hatırlattı. Burada Türkiye’nin Afrika’ya agresif bir şeklide açılarak son on yılda ihracatını artırdığı anlamına geldiğini ifade etti.

Karşılıklı yatırımlar konusunda her iki ülkenin iyi durumda olduğunu kaydeden bakan sözlerini şöyle sürdürdü:
“2002den bugüne kadar Türkiye’den Almanya’ya 1,5 milyar dolar değerinde doğrudan yatırım yapılmıştır. 2012’de ülkemizde kurulan üç binden fazla uluslararası sermayeli şirketin 330 tanesi bir yıl içinde Alman kökenli şirketlerdir. Bunlar ilişkilerin derinleşmekte olduğunu önemli hususlar. Şu anda ülkemizde 5 bine yakın Alman menşeili firma mevcut. Almanya’da ülkemize doğrudan yatırımların tutarı son 10 yıl içerisinde 5,5 milyar dolar olmuştur. Bu noktada artık Türkiye’de yerli ve yabancı yatırım ayrımı yoktur. Yerlilerin faydalandığı her türlü destekten yabancı firmalar da yararlanmaktadır.”

Almanya’daki Türklere de değinen bakan, özellikle Almanya’da sayıları üç milyonu aşan Türk nüfusunun önemli bir fırsat teşkil ettiğini ifade ederek, “Bugün Almanya’da yaşayan insanımızın kurduğu şirket sayısı 80 bine yaklaşmaktadır. 2015’e kadar bu rakamın 120 bini bulacağı tahmin ediliyor.” değerlendirmesinde bulundu. Toplantıdan önce Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile bir araya gelen Ergün, iki gün önce 40. yaşını kutlaması nedeniyle Rösler’e bir fincan takımı ve kahve seti hediye etti. Bakan Rösler de Ergün’e bir kalem hediye etti. Türkiye'nin son 10 yıllık gelişiminin kendilerini çok etkilediğini belirten Rösler, sadece rakamları değil bu rakamların oluşmasındaki strateji ve politikaları da izlediklerini dile getirdi. Rösler, Türkiye'nin sürdürebilir bir büyümeye doğru gittiğine işaret ederek, bu güç ve dinamik gelişmelere bakıldığında yapısal ve stratejik bir büyümenin söz konusu olduğunu söyledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı