Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ekonomide büyüme

14 Şubat 2013 Perşembe günü yayınlandı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’yi 2023 hedeflerine en az yüzde 6 büyümenin götüreceğini belirterek, Türkiye’nin büyüme rakamı ile ilgili olarak, ''2012 yılında ahkam kesmeyim ama öyle gözüküyor ki, bu gidişle yüzde 2,5 civarında bir rakam olacak.'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya temaslarının ardından Ankara'ya dönüş yolunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. En son açıklanan sanayi üretim verilerinde beklediklerini bulamadıklarını ifade eden Çağlayan, “Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur. Benim de anlatmak istediğim, bütün derdim buydu. 'Gaza basalım, ekonomiyi büyütelim' derken söylemek istediğim buydu.'' diye konuştu.

Ekonomi Bakanı, Orta Vadeli Program (OVP)'da 2013 büyüme tahmininin yüzde 4 olduğunu vurgularken, "Bize daha fazla büyümek yaraşır. Devir; Türkiye'nin devri, bunu ıskalamamak lazım. Ticarette fırsat her zaman ayağına gelmez. Özellikle bugün Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik durum, dünya ekonomisinin durumu, Türkiye'yi gelişmiş ülkelerden daha farklı bir konuma getirdi. Bugün Türkiye, Avrupa ekonomisinden daha güçlü, daha stabil bir hale geldi. Şimdi bizim aramızdaki mesafeyi kapatabilmek için 'speed' yapacağımız bir zamandayız. Herkes koşarken bizim koşmamız fark etmez. Şu anda bizim önümüzdekilerin yavaşlamaya başladığı, bir kısmının durduğu, bir kısmının da geriye doğru koşmaya başladığı bir dönemde Türkiye'yi ben bir atlet olarak değerlendiriyorum ve bu atlet, çıkışı şimdi yapmalı.'' şeklinde konuştu.

İŞLETMELERE İSTİHDAM DESTEĞİ GELİYOR

Bakan Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda neler görüşüldüğünün sorulması üzerine istihdama ilişkin bir projelerinin olduğunu açıkladı.

Teşvik için kanun çalışmalarına başladıklarını, mevcut işletmeler için de düzenleme yapılması konusunda prensip kararı aldıklarını kaydeden Bakan Çağlayan, mevcut işletmelerle, yeni yatırım yapacak olan işletmeler arasında ciddi bir fark olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Altıncı bölgenin bizim açımızdan önemli bir yeri var. Bizim için orada istihdam son derece önemli. İstihdam yoğun sektörleri bilhassa altıncı bölgede oluşturmak üzere yeni teşvik sisteminde önemli çalışmalar yapmıştık. Cumhuriyet tarihinde kimsenin cesaret edemeyeceği bir teşvik sistemini Başbakanımızın desteği ve oluru ile yaptık. Şu anda altıncı bölgede yatırım yapan bir yatırımcının istihdam maliyeti Çin'deki bir işçinin maliyetinden daha ucuz bir rakama geliyor. Bu konu ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceğiz. Biraz daha çalışmaların üzerinde yoğunlaşılması konusunda bir çalışma yapılacak. Daha sonra bunu sayın Başbakanımıza sunacağız. Sonra bunun uygulanması Başbakanımız ve ilgili bakanımız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır. Bu mevcut işletmelere bir istihdam desteği, işletme desteği olacak. Diğerini yatırım teşviki olarak çıkardık. Yeni yatırım yapana burada belli sayıda işçi çalıştırma şartı getirilecek. 5084'ü tarihe gömdük. Tarihteki yerini aldı. 5084'ün yerine ikame edecek bir arayışımız yok. Bilhassa benim için engel değil. Odalar Birliği tarafından dile getiriliyor. Onlar da olmayacağını biliyorlar aslında bunun, ama üyelerine karşı sorumluluk içinde bunları söylüyorlar, anlayışla karşılıyorum. Ben de olsam öyle yapardım. Yeni yatırım teşvik sistemi ve bunun dışında mevcut işletmeler arasındaki iş gücü primleri, iş gücü maliyetleri noktasında çok fazla farklılık olmasın, mevcut işletmelerimize de destek verelim. 5084'te 10 işçi mecburiyeti vardı. Ama bununla ilgili 10 mu olur, 15 mi olur bilemem.''

Teşvikte bölgelere göre süre ve desteğin farklı olabileceğine de işaret eden Çağlayan, ilave istihdam yapana ilave destek verilmesinin de alternatifler arasında yer aldığını söyledi.

Bütçeye ek yük getirmeyen bir sistemin olacağını kaydeden Çağlayan, 3-5 gün içerisinde bu çalışmanın tamamlanacağını bildirdi. Çağlayan, geçmişte politikacıların 'kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veririm' diyerek sosyal güvenlik sistemini dumura uğratmasını Türkiye’nin şu anda yaşadığını belirtti.

"YÜZDE 4-5 BÜYÜME İLE 2023 HEDEFİNE YETİŞEMEYEBİLİRİZ"

Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın büyümeyle ilgili söylemlerini de değerlendirdi. Başbakan Erdoğan’ın Slovakya'da konuşurken, "Biz 2023 hedeflerine karayollarından gidemeyiz." dediğini aktaran Çağlayan, şöyle devam etti: “Başbakanımız hedeflere uçarak gitmek durumunda olunduğunu söyledi.

Bu da Türkiye'nin büyümesinden geçer. Cari açığın 5, büyümenin 5, enflasyonun 5 olması bizim kaderimiz değil. Şu anda enflasyonu tek hanede tutmuş, OVP hedeflerini yakalamış, cari açığın GSYH'sinin, Nisan ayında 2012 GSYH açıklandığında göreceğiz, yüzde 6,5'e düşürebilmiş bir tablo ortaya koyuyoruz. Türkiye'yi 2023 hedeflerine götürecek yol minimum yüzde 6'lık büyümeden geçer. Yüzde 6'lık büyümeyi cari açıkla da, enflasyonla da bu rakamlarla fevkalade şekilde götürürüz.'' Türkiye'nin sağlıklı, sürdürülebilir büyümek zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, bunun için de Türkiye'yi 2023'e götürecek olan yol ve yöntemlerle yürümek gerekildiğini ifade etti.

Çağlayan, "Biz başkalarının dediği gibi yüzde 4-5'lik ortalama bir büyüme ile 2023 hedeflerine zamanında yetişemeyebiliriz." diyen Ekonomi Bakanı, "Ekonomik büyüme, Türkiye'nin pastasının büyütülmesi tamamen hükümetin iradesi altındadır. Kurum ve kuruluşların görevi bellidir. Türkiye ekonomisini son 10 yılda büyüten en büyük faktör hükümetimizdir, Başbakanımızdır, bu konudaki kararlı politikalarımızdır. Bunu Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yaptı. Hiç kimse kendini başkasının yerine koymasın. Herkesin yeri, görevi, yetki ve sorumlulukları belli.'' diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı