13 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bir devletin itibarı vatandaşlarının hukukunu koruma kapasitesiyle ölçülür.
Bu konuda hiçbir taviz verilmeyecek ve bütün dış temsilciliklerimiz hukuki bakımdan en güçlü adımlar atılacak” dedi.
Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolünün ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Davutoğlu, milli hukuk ile milli dış politika arasında kuvvetli bir bağ kurduklarına dikkat çekerek, protokolün birkaç noktada önemine değindi. Davutoğlu, “Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcimiz gerçekten hukuk alanını kapsayan çok önemli konularla ilgili olarak birlikte çalışıyoruz. Bu protokolle birlikte Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği Daimi Temsilciliklerinin görev alması ve birlikte ekip ruhuyla hukuki sorunlara ortak inisiyatif geliştirmeleri mümkün olabilecek” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin uluslararası bağlamında en önemli faaliyet alanlarından birinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olduğunu belirten Davutoğlu, uluslararası evrensel hukuka dayalı bir diplomasiyi yaygınlaştırmanın önemine değindi. Davutoğlu, “Adalet Bakanlığı mensuplarının yurtdışında Büyükelçiliklerimizde, Başkonsolosluklarımızda şimdilik geçici olarak görev almaları mümkün olabilecek” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı bünyesinde hukuki takip yapabilecek uzmanlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türk vatandaşlarının olduğu yerlerde Adalet Ataşesi olmasının Türk diplomasisini güçlendireceğini aktardı. Davutoğlu, “Bir devletin itibarı vatandaşlarının hukukunu koruma kapasitesiyle ölçülür. Bu konuda hiçbir taviz verilmeyecek ve bütün dış temsilciliklerimiz hukuki bakımdan en güçlü şadımlar atılacak” dedi.
Bakanlıkların arasındaki ilişkilerin personel değişimine işaret eden Davutoğlu, ortak bir misyon ilişkisine değindi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı arasında protokollerin ortaya konduğunu söyleyerek, 2009 konsolosluk net programı ile UYAP sistemi adapte edildiğini hatırlattı. Ergin, yurtdışı tebdilatlar için Adalet Bakanlığı’nın aracı olmasını kaldırdıklarını ve böylece yargı sürecinin hızlandıracak bir adım atıldığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi savunmalarının Adalet Bakanlığı tarafından yapılması dair protokol imzaladıklarını söyledi.
Ergin, “Dışişleri personelinin ihtiyaç duyacağı konularda Adalet Bakanlığı’nın yapmış olduğu seminerlerde bu arkadaşlarımız bulunabilecek. Adalet Bakanlığı çalışmalarında, Dışişleri Bakanlığı’nı ilgilendiren konulardaki dersler beraber çalışılabilecek. Dışişleri Akademisi’nde hakim, savcı adaylarımız ve hakim-savcılarımız akademide dersler alabilecekler. Bunun dışında Türkiye’nin özellikle Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu gibi uluslar arası taraf olduğumuz kurum ve kuruluşlarda Adalet Bakanlığı’na mensup hakim ve savcıların bulunması Türkiye’nin siyasi ve hukuki haklarının korunması noktasında ilave güç katacaktır” diye konuştu.