Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Suriye için diplomasi trafiği

30 Aralık 2012 Pazar günü yayınlandı BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmenin ardından, İbrahimi ve Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen toplantıda, İbrahimi ile yaptığı görüşmeyi ve ülkesinin Suriye sorununun çözümüne yönelik tutumunu değerlendiren Lavrov, İbrahimi ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve onunla Suriye'deki gergin durumun istikrara kavuşması, şiddetin bir an önce bitmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Lavrov, öncelikli hedeflerinin Suriye'de ateşkesin sağlanması olduğunu kaydetti.

Suriye'de, el-Kaide gibi terörist örgütlerin etkinliğini artırarak, durumu kendi lehlerine kullanmalarından rahatsız olduklarını dile getiren Lavrov, sorunun bölgesellikten çıkıp, uluslararası bir çatışmaya doğru gittiğini belirtti.

Uluslararası toplumun, BM gözlemcilerinin sayısı artırarak yeniden Suriye'ye dönmesi ile Suriye'deki istikrara katkı sağlayabileceğini belirten Lavrov, çözüm sürecinin Cenevre Mutabakatı çizgisinde olması gerektiğine vurgu yaptı. Lavrov, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerin de sürece katılması gerektiğini kaydetti.

El Ahdar el-İbrahimi'nin girişimlerini desteklediklerini ifade eden Lavrov, "İbrahimi ile görüşmeleri sürdüreceğiz. Onun tecrübesi ve bölgeyi iyi tanıması sorunun çözümünde önemli rol oynuyor. Diğer ülkelerin yanısıra Suriye muhalefetinin ve Esed yönetiminin de İbrahimi'ye destek vereceğini düşünüyorum. Suriye konusunda, bütün ülkeler jeopolitik çıkarlarını bir kenara bırakarak, bölgede istikrarın sağlanması için çalışmalıdır. Eğer bir şey yapmazsak bu kriz bütün Ortadoğu'yu kapsayabilir" dedi.

-BM Özel Temsilcisi İbrahimi-

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahtar el İbrahimi ise Suriye'yi düşünen herkesin çatışmaların sona ermesi için katkı yapması gerektiğini vurgulayarak, öncelikli amacın kaos ve şiddetin durdurulması olduğunu söyledi.

Suriye sorununun çözümü için iki yol olduğunu ifade eden İbrahimi, bu yollardan birinin Suriye'de istikrarlı şekilde yürütülecek politik görüşmelerin sağlanması olduğunu, diğer alternatifin ise ülke ve bölge halkı için kabul edilemez sonuçlara varabilecek "Somalileştirilme" olduğunu kaydetti.

Çatışmaların, 5 milyon kişinin yaşadığı başkent Şam'a sıçradığını hatırlatan İbrahimi, şehirde panik ve kaos başlaması durumunda insanların şehri terk ederek Lübnan ve Ürdün'e kaçacağını, bu ülkelerin ise yüz binlerce insanı kabul edebilecek güçte olmadığını bildirdi.

Suriye'deki durumun, bölgenin geleceğini biraz daha tehlikeye attığının altını çizen İbrahimi, "Suriye'de çözüm sağlanmasını istiyorsak hepimiz elimizi taşın altına koymalı ve siyasi süreci hızlandırmalıyız. İşimiz çok zor, fakat bunu başarmalıyız. Eğer gerçekten Suriye halkına yardım etmek istiyorsak sorumluluk almalıyız" diye konuştu.

Sorunun, gerekli önlemler alınmadığı takdirde uluslararası bir soruna dönüşebileceği endişesini dile getiren İbrahimi, politik sürecin Cenevre mutabakatı çizgisinde yürütülmesi gerektiği konusunda Lavrov ile aynı görüşte olduğunu ifade etti.

Cenevre Mütabakatı'nın sorunun çözümü için önemli bir başarı olduğunu ve politik sürecin devam ettirilmesi için önemli bir altyapı olduğunu kaydeden İbrahimi, gerekli olduğunda bu anlaşmada küçük değişiklikler yapılabileceğini bildirdi. İbrahimi, çözüm için Suriye içinde ve dışındaki bütün taraflarla görüştüklerini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Ruslan Rehimov

Yayıncı: Hüseyin Köşger


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı