Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Nobel Barış Ödülü

11 Aralık 2012 Salı günü yayınlandı Bu yılki Nobel Barış Ödülü Norveç’in başkenti Oslo’da Avrupa Birliği (AB) liderlerine takdim edildi.

Nobel’e layık görülen AB’yi protesto etmek için dün bir grup AB karşıtı Norveçli sokaklara inerken, son kamuoyu yoklamaları Norveçlilerin büyük kısmının AB projesine inanmadığını ortaya koyuyor. Avrupa’nın kuzey ülkelerinden Norveç, en azından senede bir defa dağıttığı Nobel ödülleri ile dünya gündemine geliyor. Bu yıl Nobel Barış Ödülü’nün AB’ye verilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Parlamento Başkanı Martin Schulz, Nobel Barış Ödülü’nü birlikte alırken, Norveç’te ödülün AB’ye gitmesine karşı çıkanlar da azımsanmayacak kadar çok. Karşıt kampanyaların başını ‘AB’ye hayır’ (Nei til EU) Hareketi çekiyor. Muhaliflere göre AB, iddia edilenin aksine ‘bir barış projesi’ değil, demokratik özelliklerden yoksun ve halkla elit tabakası arasındaki mesafenin her geçen gün daha da arttığı, sosyal huzursuzluğun had safhaya ulaştığı bir yapı. Avrupa Komisyonu’nda çalışan Flaman Devlet Televziyonu eski muhabiri Elisabeth Laanno'ya göre AB, Nobel’e daha önceki senelerde de aday gösterilmesine rağmen, bu yıl bu ödülü alması tesadüfi değil. Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland, Norveç’te AB savunucuların başında geliyor. Norveç’in birliğe üye olması için çalışan komite başkanı iddiaları reddederek ‘‘Nobel Komitesi’nde kararlar oy birliği prensibine göre alınır ki, AB’nin adaylık sürecinde de bu kurala harfiyen uyuldu." şeklinde cevap verdi. Buna karşın Belçikalı eski gazeteci dikkat çeken bir ayrıntıyı şöyle paylaştı: "Nobel Komitesi’nce Barış Ödülün AB’ye verilmesine karar verildiği günkü toplantıda Komite’nin tek AB karşıtı üyesinin hasta olmasından dolayı toplantıya iştirak etmemiş olması bir tesadüf mü?" İskandinav ülkelerinden Norveç’te 1972 ve 1994’te iki defa Norveç’in AB üyeliği için halk oylaması yapılmış ve nüfusun yarısından fazlası AB’ye üye olmamak yönünde oy kullanmıştı. Son kamuoyu yoklamalarında da Norveçlilerin dörtte üçünün AB’ye inanmadığını ortaya koyuyor. AB’nin Nobel Barış Ödülü’nü alması ev sahibi halkta pek de coşkuyla karşılanmadı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı