Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Aym'ye Bireysel Başvuru

23 Eylül 2012 Pazar günü yayınlandı Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Balyoz davası sanıkları hakkında verilen cezalarla ilgili karar kesinleşmediği için yorum yapmayacağını söyledi.

Kılıç, Balyoz davası dosyasının Yargıtay süreci tamamlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelebileceğini dile getirdi. Anayasa Mahkemesi'nde sadece başvuran kişi açısından karar verileceğine dikkati çeken Başkan Kılıç, mahkemenin bir davada içtihat oluşturması halinde diğer yargılananların müracaatına gerek kalmayacağını da vurguladı Pazartesi günü başlayacak olan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı ile ilgili televizyon temsilcilerini bilgilendiren Anayasa Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, Balyoz davasında verilen kararı değerlendirdi. Balyoz davası sanıkları hakkında verilen cezalarla ilgili karar kesinleşmediği için yorum yapamayacağını belirten Kılıç, Yargıtay sürecine dikkat çekti. Kılıç, Balyoz sanıklarının dosyasının Yargıtay süreci tamamlanmadan Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Kılıç, "Ne zaman Yargıtay tarafından onaylanırsa ve temel haklarla ilgili ihlal varsa, gündeme alınır." dedi.

Balyoz davası sanıklarının Anayasa Mahkemesi’ne olası bireysel başvurularını da değerlendiren Kılıç, mahkemenin değerlendirmeyi esasen dosya üzerinden yapmak zorunda olduğunu, mahkemeye bireysel başvurularda, davanın geneli üzerinden değil de kişi üzerinden değerlendirme yapılacağını vurguladı. Kılıç, “Balyoz davası sanıklarının tek tek başvuruları onlara bu hakkı vermiyor. Fakat davaya bakan mahkeme, kararı içtihatlar bakımından öyle kabul edebilir.” şeklinde konuştu.

Tutukluluk konusunun Avurpa İnsan Hakları Mahkemesi'nde farklı değerlendirildiğini vurgulayan Kılıç, "AİHM, tutuklulukla temyiz sonunda kesinleşecek kararları birbirinden ayırmış Eğer tutukluluğa yapılan itiraz reddedilirse, AİHM bunu kesinleşmiş karar olarak kabul ediyor ve değerlendirmeye alıyor. Peki Türk Anayasa Mahkemesi, ne yapacak? Ben bunu bilmiyorum. Çünkü o iki bölümde görev yapmıyorum. Sadece o dairenin de bağlı olduğu Anayasa Mahkemesi'nin Başkanı'yım. O dairelerde duruşmalara katılmadığım için nasıl bir tavır sergileyeceğini bilmiyorum." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin ilgili dairelerinin tutukluluklara yapılmış itirazları kesinleşmiş karar olarak değerlendirmezse, bu durumda AİHM'in aksine dosyayı incelemeyeceğini ve red edeceğini kaydettiAnayasa Mahkemesi sadece başvuran kişi açısından karar vereceğini dile getiren Başkan Kılıç şöyle konuştu: "Ama bir davada Anayasa Mahkemesi içtihat oluşturursa diğerlerinin müracaatına gerek kalmayabilir."


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı