Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sigarayla mücadele

19 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Türk gibi sigara içme deyimi, Türk gibi sigara ile mücadele etmek, deyimine döndü.” dedi.

Bakan Recep Akdağ, Türkiye'nin, tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimlerin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'ne üye 53 ülke ile paylaşılacağı 'Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı'na katıldı.

Bakan Akdağ burada yaptığı konuşmada, tütünle mücadelede özellikle son 5 yılda önemli mesafeler alındığını söyledi.

Sigara ile mücadelenin gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu vurgulayan Akdağ, bunda politik karar vericilerin göstereceği iradenin önemine dikkat çekti. Dumansız hava sahası projesinde halk desteğini de arkalarına aldıklarını belirten Akdağ, “Türk gibi sigara içmek deyimi, Türk gibi sigara ile mücadele etmek deyimine döndü. Sigara içenler bile bu mücadelenin arkasında durdu.” diye konuştu.

Sigaranın ülke kültüründe de bulunduğunu, evlerde misafirlere ikram edildiğini hatırlatan Akdağ, “Türkiye en çok sigara içilen ülkelerden biriydi. Sigara içme hakkı, sigara dumanından korunma hakkının önünde geliyordu. Toplumdaki 3’te 2’lik sessiz çoğunluk, sigara içen 3’te 1’in kendisine verdiği zarara sessizce katlanıyordu.” dedi.

Akdağ, yapılan çalışmalar sonuncuda sigara içme oranının yüzde 31.3’lerden, yüzde 27’lere düştüğünü söyledi.

Sağlık personeli arasında da sigara içme oranının anlamlı düzeyde düştüğünü hatırlattı. Uzman hekimler arasında sigara kullanma oranının yüzde 22’lerden yüzde 13’lere, sağlık yöneticileri arasında ise yüzde 40’lardan yüzde 18’lere gerilediğini aktardı. Sigara vergileri arttığında, sigara kaçakçılığının da artacağı yönündeki iddialara da değinen Akdağ, “Böyle bir risk var ama bu iddia edildiği kadar yüksek değil. Türkiye’de kaçakçılık ne ölçüde diye takip edeceğiz. Sonucun geçmiş yıllardan farklı olacağını zannetmiyorum. Bu fiyat artışını önlemek isteyen sigara sektörünün bir stratejisi.” şeklinde konuştu.

NAZMİ BİLİR: 14 MİLYON KİŞİ SİGARA İÇİYOR

Toplantıda Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir de dumansız hava sahası çalışmaları sonuncuda Türkiye’de gelinen nokta ile ilgili konuklara bir sunum yaptı. Bilir, yürütülen mücadele sonucunda yapılan araştırmalara göre, iç ortamdaki hava kalitesinin arttığını, solunum ve kalp damar hastalıkları dolayısı ile acillere başvuruların azaldığını, ikram sektöründe çalışanların burun tıkanıklığı, göz kaşıntısı, nefes darlığı gibi rahatsızlıklarını düştüğünü dile getirdi. Bununla birlikte bazı işletmelerde ihlallerin tespit edildiğini dile getiren Bilir, “Bunun önüne geçilmesi için denetim yapısına daha fazla dikkat edilmeli.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin geniş bir ülke olduğunu ve 14 milyon sigara içen kişi bulunduğunu kaydeden Bilir, “Bu pek çok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan fazla. Arkasına sığınmak olarak söylemiyorum ama 14 milyon kişinin sahip olduğu, geleneksel etkinin söz konusu olduğu bir konuda ihlaller de yadırganmamalı.” dedi.

DÜZ PAKET UYGULAMASI İLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİ PAYLAŞILACAK

Öte yandan, 'Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölgesi Toplantısı'nda, Türkiye'nin tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimleri diğer ülkeler ile paylaşılacak. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Merkezi ve Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi uygulamaları yapılacak saha ziyaretleri ile katılımcılara tanıtılacak. Avrupa bölgesinde sigara paketleri üzerindeki sağlık uyarılarının gözden geçirilerek, Avustralya'da uygulamaya konacak olan düz paket uygulaması hususunda teknik bilgi verilecek. 2012-2016 yılı DSÖ Avrupa Bölgesi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Eylem Planı tartışılarak, 2015 hedefleri saptanacak .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı