Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Doğu Çin Denizi'nde kriz

19 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı İhtilaflı adalar nedeniyle Çin ile Japonya arasında gerginliğin yaşandığı bir dönemde Tokyo'nun Çin'i işgal etmeye başlamasının yıldönümü 100 kadar Çin kentinde protesto gösterilerine sahne oldu.

Şanghay'da bulunan Japonya Başkonsolosluğu önünde sıkı güvenlik önlemleri alınırken 7 bin kadar protestocu, "Japon emperyalizmine son", "Japon ürünlerine boykot", "Japonya'yı yıkalım, Okinawa'yı geri alalım" gibi sloganlar attı. Bazıları ise, "Utancımızı unutmayalım" diyerek 1931 yılında başlayan işgale dikkat çekti. "Mançuryan Olayı" şeklinde tarihe geçen olayda, Japon askerler, Tokyo'nun kullandığı tren yollarının bir kısmını tahrip etmiş, ardından da Japonya bunu bahane ederek Çin'i işgal etmeye başlamıştı. Bu olayın meydana geldiği Liaoning eyaletinin Şanghay kentindeki Japon konsolosluğu önünde de 4 bin kadar kişi toplanarak Tokyo karşıtı gösteriler düzenledi.

Protestocular, konsolosluğa taş fırlatırken binanın bazı camları kırıldı. Bazı göstericiler ise Japonya bayrağı yaktı. Başkent Pekin'de de 5 bin kadar gösterici, Japonya Büyükelçiliği önünde protesto yaptı. Bazı göstericiler, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda'nın fotoğraflarını yakarken bazıları da binaya yumurta ve plastik şişeler fırlattı. Doğu Çin Denizi'nde yer alan adalardaki egemenlik iddiaları nedeniyle iki ülke arasında gerilim yükseldi. Japonya, kontrolü altında tuttuğu ancak özel şahıslara ait olan adaların bazılarını kamulaştıracağını ilan etmesi tansiyonu iyice yükseltti. Çin genelinde 8 gündür Japonya karşıtı gösteriler düzenleniyor. Bazı Japon firmaları saldırıyı uğrarken bugün bazı Japon firmaları dükkanlarını açmamaya karar verdi. Çin'in Diaoyu diye isimlendirdiği adalar, balıkçılık, doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede bulunuyor. Ayrıca ulaşım yollarının da üzerinde. Çinli bin kadar balıkçı teknesi de adalar olduğu bölgeye doğru yola çıktı. Tokyo yönetimi ise adaların etrafındaki güvenlik kontrollerini sıklaştırdı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı