Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sanayi Çarkları Yenileniyor

9 Ağustos 2012 Perşembe günü yayınlandı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi Üretim Endeksi'nin haziran ayında yüzde 2,7 artış gösterdiğini belirterek, "Endeks haziran ayları içindeki en yüksek seviyesini bu ay yakalamıştır.

2009 Aralık ayından bu yana 31 aydır sanayi üretim endeksi istikrarlı şekilde artmaktadır. Ara malı imalatının haziran ayında yüzde 6,3 artış elde etmesi; hatta yılbaşından bu yana istikrarlı şekilde artması üretimin yakın gelecekte devam edeceğini göstermektedir." dedi.

Bakan Çağlayan, 2012 Haziran Ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede; yılın ilk yarısındaki ihracatın geçen yıla göre yüzde 13,3 oranında artarak 74,4 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Çağlayan, "İhracat 28 aydır kesintisiz yükseldi, Haziran ayında aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. 2012 yılının ilk yarısında sanayi üretimi ortalama yüzde 3,1 artış göstermiştir. Bu gelişmeler ikinci çeyrek büyümesinin Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda gerçekleşebileceğine işaret etmektedir. Yılın ilk yarısını geride bıraktığımız bu dönemde önümüzdeki resim, Avrupa borç krizi nedeniyle hem dünya ekonomisinin büyüme hızının hem de ticaretinin 2011'e göre zayıf olduğunu gösteriyor." dedi.

Pek çok ülkede belirsizlik olduğunu, buna rağmen Türkiye'nin ihracatını artırdığını belirten Çağlayan, şunları söyledi: "Dünya ekonomilerinde görülen küresel nitelikteki olumsuzluklardan asla etkilenmeyeceğiz' diyemem, hali hazırda zaten AB pazarlarından dolayı etkileniyoruz ama şimdiye kadarki performansımıza bakınca, uygulamaya koyduğumuz yapısal politikalar Türkiye'nin bu badireleri kolaylıkla atlatacağına olan inancımı artıyor. AB pazarlarındaki kayıplarımızın Afrika, Asya ve Kuzey Amerika ülkelerine olan ihracat artışlarıyla telafi edilmesi ekonomimizin ne denli dinamik bir yapıda olduğunun göstergesidir. Yeni teşvik sistemimizle birlikte, orta vadede yatırım, üretim, istihdam ve ihracat daha da güçlenecek, ekonomimiz büyümesinin temelleri nitelikli, sürdürülebilir ve kalıcı hale gelecektir. "


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı