Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İşaret Dili İle Tiyatro

23 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Aksiyon Organizasyon işbirliğiyle düzenlenen Türkiye'nin ilk işaret dili tiyatrosu Ankara Kentpark Alışveriş Merkezi'nde sahnelendi.

Uzman eğitimcilerin desteğiyle 1 yıllık bir çalışmanın sonucunda profesyonel tiyatro oyuncularının hazırladığı oyun, işitme engelli çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü.

İşitme engellilere yönelik farkındalık oluşturulması ve işitme engelli çocukların tiyatroyla tanışmaları amacıyla Kentpark'ta düzenlenen 'Kırmızı Başlıklı Kız' oyununa çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Çocuklar ilk defa izlemelerine rağmen oyunu anladıklarını gösteren tepkiler vererek, zıplayarak ve değişik sesler çıkararak, oyunculara eşlik ettiler. Oyun sonunda büyük alkış alan oyuncular, gösterilen ilgiden çok memnun oldu.'Kırmızı Başlıklı Kız' rolündeki oyuncu Sinem Yurduseven, 'Oyunun gerçekleştirilmesi 2 sene öncesine dayanıyor. Projenin gerçekleştirilmesi için Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu'ndan destek istedik. Onlarla görüştükten sonra, eğitmenlerden işaret dili eğitimi aldık. Oyunun yazımını, tercümanlarla birlikte işaret dili dilbilgisine çevirdik. Kostüm, dekor hazırlıkları bugüne kadar geldik ' dedi

'İşaret dilinin farklılığı konusunda örnek verebilir misiniz ' sorusuna ise Pamukçu, 'Ben geliyorum ormana cümlesinden ziyade ben gelmek ormana şeklinde bir dil var. Eklerin bazıları yok, kelime dağarcıkları kısıtlı. Yazımda da çok değişik oldu. Kendimize göre yazıyoruz sonra bunu çevirirken onlar anlayabilecek mi tereddütü yaşıyoruz. Onlar geneline bakarak anlıyorlar, cümle cümle değil, genele beden diline bakarak anlamaya çalışıyorlar ' yanıtını verdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı