2 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Danıştay tarihinde ilk defa 'gelen dosyaya göre çıkan dosya' arasında büyük fark olduğunu belirterek, şu an dosyaların yüzde 70'inin bittiğini söyledi.
Üç ay içinde dosyanın içinden çıkamayacak hakimin kendisine lazım olmadığını dile getiren Karakullukçu, yapılan değişikliklerle MİT Kanunu'nun daha belirgin hale getirildiğini de savundu.
Eskişehir yolu üzerinde hizmet vermeye başlayan Danıştay'ın yeni binasında basın toplantısı düzenleyen Hüseyin Karakullukçu, bunun bir Danıştay binasının açılış töreni olmadığını, sadece teknik olarak bina hakkında bilgilendirme yapılacağını söyledi. Açılış töreninin daha sonra uygun bir zamanda yapılacağını dile getiren Karakullukçu, binanın temenili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün attığını ve iki sene gibi kısa bir süre içinde faaliyete geçtiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa yargıç ve savcının onuruna yakışır bir fiziki ortama kavuştuğunu anlatan Karakullukçu, kendilerine bu imkanı veren devlet erkanına teşekkür etti. Karakullukçu, daha sonra bina hakkında teknik bilgiler verdi.
ÇIKAN BÖCEKLER CANIMIZI SIKTI
Danıştay'dan çıkan böcek konusuna ilişkin bir soruya Karakullukçu, bunun canını sıkan bir konu olduğunu vurguladı. Bir insanın özel hayatı veya konuşmasının yasada nasıl dinleneceğinin belirtildiğini hatırlatan Karakullukçu, 'Masum olan bir kişiyi mahkeme kararı yokken dinlerseniz bir suç; cezasız kalmaması lazım. Yönetimdeki arkadaşlarla birlikte canımızı sıkmış durumda. Böcek olmayacak yeni binamızda. Tarım Bakanlığına yakınız, bol bol ilaç var, ilaç sıkıntımız da yok. Bol bol ilaçlayacağız. İnsan haklarına, yasalara aykırı olduğu için karşıyız. Suç duyurusunda bulunduk, tespit edildiğinde gerekli cezaları alacaklar. Yeni bina akıllı bir bina. Teknolojinin son imkanları kullanıldı. ' dedi. Konuya ilişkin ifadesi alınanların olduğunu dile getiren Karakullukçu, ancak soruşturmanın gizli olduğunu hatırlattı.
'ÜÇ AY İÇİNDE DOSYANIN İÇİNDEN ÇIKAMAYACAK HAKİM BANA LAZIM DEĞİL '
İş yüküne ilişkin bir soruya da Karakullukçu, iş yükünde çok iyi durumda olduklarını ifade etti. Şu anda tetkik hakimlerin yeterli sayıya ulaşmadığını, ancak dairelerin çift heyet şeklinde çalışmaya başladığını anlatan Karakullukçu, şöyle konuştu: 'İlk defa yüzde 67-70'e yakın bitirilmiş dosyalar. 109 bin küsur dosya gelmiş, 90 bin küsuru bitmiş durumda. Aynı yıl için düşünmeyin, geçmiş yıllardan gelen dosyalar. Geciken adalet adalet değildir. Şeriatın kestiği parmak acımaz, ama parmağı doğru yerden kesmek lazım. Yanlış yerden kestiğinizde bakın nasıl acıyor. Üç ay içinde dosyanın içinden çıkamayacak hakim bize lazım değil. Böyle bir sıkıntımız da yok. Arkadaşlar gerekli performansı gösteriyor. '
'YENİ MİT KANUNU İLE SORUŞTURMA İZNİ KONUSU DAHA BELİRGİN HALE GELDİ '
MİT Kanunu'nda yapılan değişiklik konusundaki bir soruya Karakullukçu, amirlerden izin alınarak soruşturma yapılmasının yeni bir şey olmadığını söyledi. 'Asılsız bir şey de olabilir. Eğer böyle bir teminat sistemi olmasaydı, o bakanlığın valisini, müsteşarını adliyeye taşırız. ' diyen Karakullukçu, son değişiklikte zaten bunun olduğunu ifade etti.
'Kurumun amiri kimse göreviyle ilgili suçlarda takdir hakkı da onundur, asıl olan budur. ' diyen Karakullukçu, 'benim delillerim var, bunları yargılamak suçlandırmak isterim' denerek izin istenebileceğini kaydetti. Soruşturma izni verilmemesi halinde itiraz hakkı bulunduğunu hatırlatan Karakullukçu, Danıştay'a itiraz edilebileceğini, ya kabul edileceğini ya da kabul edilmeyeceğini söyledi. Karakullukçu, yeni değişiklikle kanunun daha belirgin hale getirildiğini savundu.
Yeni yasayla korumacılığın ortaya çıkacağı görüşleri konusunda ise Karakullukçu, 'Bir endişem yok, korumacılık bir anlayış olamaz. Basında patlak verir, idarenin kendi içinde verebilir, yargıda verebilir. Endişe ve art niyet duymuyorum. Niye korusun, yapmışsa yapmıştır, hesap sormak bize düşüyor. Kapatamaz sistem; buna kendi içinde mani olur. Basın, halk, yargı mani olur. Bir şekilde ortaya çıkar. Zaman aşımı olursa ne yapalım? ' karşılığını verdi.