Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türkiye-Portekiz ilişkileri

19 Aralık 2012 Çarşamba günü yayınlandı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonominin önünün açılması, ekonominin büyüme kalitesinin artması noktasında Merkez Bankası'nın yapması gereken görevleri yapacağını düşündüğünü belirterek, ''Onun için bu konuda ilk defa, bugün toplantının yapıldığı ve önemli bir karar alacağı beklentisinin herkeste hakim olduğu bir ortamda ben herhangi bir şey söylemeyim. Arif olan anlar'' dedi.

Çağlayan, Sheraton'da düzenlenen Türk-Portekiz İş Forumu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Merkez Bankası'nın faiz oranlarında düşüş bekleniyor sizin öngörünüz var mı-'' sorusu üzerine Bakan Çağlayan, bugün bir şey söylemek istemediğini belirterek, ''Her zaman söylüyorum hiç olamazsa kimseye bir bahane bırakmayım çünkü genelde 'efendim tam biz işte yapacaktık fakat bir siyasi kimliği olan sayın bakan bu konuyla ilgili bir şey söyleyince bizde indiremedik yanlış anlaşılır diye' onun için ben bugün hiç bir şey söylemeyeceğim ancak ne demek istediğimi arif olanlar anlar'' dedi.

-İşsizlik rakamları-

Bakan Çağlayan, işsizlik rakamlarının bugün Avrupa Birliği ortalamalarının altında bulunduğunu, açıklanan işsizlik rakamlarının geçen iki aydan biraz yüksek olmasına rağmen bunun mevsimsel, beklenilen bir durum olduğunu söyledi.

Türkiye'de 700 bin gencin her yıl iş hayatına yeni katıldığı belirten Çağlayan, ülkenin 1 milyon insanın doğduğu genç ve dinamik bir ülke olduğunu, onun için ekonominin sürekli büyümesinin gerektiğini vurguladı.

Çağlayan, işsizlik konusunda Türkiye'nin elde ettiği başarının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, ancak alınması gereken daha çok yol olduğunu kaydetti.

Ekonominin önünün açılması, büyüme kalitesinin artması noktasında Merkez Bankası'nın yapması gereken görevleri yapacağını düşündüğünü ifade eden Çağlayan, ''Onun için bu konuda ilk defa, bugün toplantının yapıldığı ve önemli bir karar alacağı beklentisinin herkeste hakim olduğu bir ortamda ben herhangi bir şey söylemeyeyim, dediğim gibi arif olan anlar. Ümit ediyorum ki Türkiye'nin hayrına olacak bir kararla bugün herkes karşı karşıya kalır'' diye konuştu.

-''Türkiye bir işaret fişeği olmuştur''-

Bakan Çağlayan, dünyanın birçok ülkesinin başbakanları, bakanları ve işadamlarının ülkelerindeki ekonomik krizden çıkışlarının yolunun Türkiye'de olduğunu gördüklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Türkiye bir işaret fişeği olmuştur. Türkiye önemli bir başarı hikayesi olan bir ülke olmuştur. Artık Güney Kore'nin, Almanya'nın başarı hikayelerini bir birimize anlatmayacağız. Tüm dünyadan gelenler bize Türkiye'nin başarısını anlatıyor. Portekiz Başbakanı da biraz önce bu duyguları ifade etti.

'Bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak için buradayız' dediler. Türkiye böyle bir ülke olmuştur. Bu önemli ama yeterli değildir. Devir Türkiye'nin devridir.''

-''AB konusunda kolay pes etmeyeceğiz''-

Bakan Çağlayan, bir gazetecinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinin yavaşlayıp yavaşlamadığına ilişkin sorusunu yanıtlarken, AB'nin bu konuda iki yüzlü davrandığını, riyakar bir tutum içerisinde olduğunu söyledi.

Çağlayan, ''Bugün AB, Türkiye'yi almamakta bir Hristiyan Birliği olduğunu dünyaya tescil ettirmek kanaatindedir diye düşünüyorum. AB konusunda Türkiye kolay pes etme niyetinde değil. Bizim AB'den herhangi bir şekilde vazgeçme, çizgimizi değiştirme gibi bir şeyimiz asla söz konusu değil'' dedi.

Muhabir: Bülent Karaaslan-Necip Fazıl Çelik
Yayıncı: Zülal Eser


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı