Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Destanın şairine vefa

16 Eylül 2012 Pazar günü yayınlandı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim elemanı ve öğrencileri tarafından 1.5 ayda yapılarak Terzioğlu Kampusu’na yerleştirilen Mehmet Akif Ersoy’un heykelinin açılışını yaptı.

Bakan Günay, açılış öncesi ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’i ziyaret etti. Çanakkale’nin kendisi için çok özel bir yer olduğunu söyleyen Günay, “Bu yoğun program arasında Çanakkale’yi de sevinerek ziyaret ettik” dedi.

Rektör Laçiner, Bakan Günay’a Şehitler Abidesi'nin bir maketini hediye etti. Daha sonra kampus içine yerleştirilen Mehmet Akif Ersoy heykelinin açılışı yapıldı. Günay, burada yaptığı konuşmada, “Çanakkale deyince hepimiz heyecanlanıyoruz. Çünkü Akif onu bizim aklımıza, yüreğimize ve duygularımıza bir çivi gibi, bir mıh gibi çaktı. Dünyanın en büyük destanlarından birisini yazdı. Akif’in bir anlamda belki de hiç görmediği Çanakkale’de, şimdi o boğazı, belki ebediyete kadar görebileceği, 'Bu boğaz harbi nedir?' diye inanılmaz destanlarını yazmaya başladığı toprakların duygu dünyasını hissedebileceği bir yere, üniversitenin içinde çok güzel bir yere onu şekillendirmiş ve bir anlamda ebedileştirmiş oldunuz. Heykeltıraş arkadaşım Vahit Navruzov ve üniversiteye çok teşekkür ediyorum” dedi.

Heykeli çok beğendiğini ifade eden Bakan Günay, “Geçen yıl bir bölgenin bütün aradığınız kitaplarını bulabileceğiniz ve o bölgeden çıkmış ünlü bir isimle özdeşleşen bir müze kütüphanesi çalışması başlattık. İlkini Ankara’da yaptık. Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi'ni açtık. Şu anda İstanbul’da Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum’da Emrah, Adana’da Karacaoğlan, şimdi İzmir’de bir Atilla İlhan ve Trabzon’da Sebahattin Eyüpoğlu’nun adına açmaya çalışıyoruz. Ayrıca İstanbul’da şimdi bir apartmanı kamulaştırmaya çalışıyoruz. 2015’den önce İstanbul’da da Mehmet Akif Ersoy adına bir edebiyat müzesi yapmış olacağız. Ama bugün açılışını yaptığımız heykel gerçekten beni çok duygulandırdı. Bir kere boyutları itibariyle Ankara’dakinden ve Türkiye’deki birkaç denemeden daha görkemli. Kompozisyon çok iyi fikredilmiş. Yeni şiiri düşünüyor, hissediyor ve o destanı yazıyor gibi. 'Şehitlerin hatırasına ne yapsam azdır' diyor ya Akif, sizin yaptığınız heykel de Akif’e çok güzel bir şükran ifadesi olmuş” diye konuştu.

Kampüste Çanakkale Boğazı’na hakim noktada yer alan Gelibolu Yarımadası Hisarlıktepe mevkisindeki Şehitler Abidesi'ne bakacak şekilde yerleştirilen heykel, 2 metre 10 santimetre yüksekliğinde. Akif'in sandalyede oturur vaziyetteki heykeli, 1 metre 20 santimetrelik kaide üzerine yapıldı. Ayrıca heykelin hemen arkasında şairin Çanakkale Şehitleri’ne şiirinin yazılı olduğu bir başka kaide bulunuyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı