Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gıda takviyelerine sıkı denetim

3 Mayıs 2013 Cuma günü yayınlandı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yeni yönetmelikle takviye gıda üreten işletmecilerin, her ürün için Bakanlıktan onay alacağını, onay almadan işlem gerçekleştiremeyeceklerini bildirdi.

" Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik" ile ilgili Bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Eker, birtakım bitki ekstraktlarının satışına gıda takviyesi olarak izin verildiğini ancak amacı dışında pazarlandıklarını, ilaç gibi sunulduklarını söyledi.

Bu ürünlerin tüketicileri olumsuz etkileyebildiklerine dikkati çeken Eker, "Bundan sonra bu tür takviye edici gıda üreten işletmeciler, her ürün için piyasaya arz etmeden önce Bakanlığımızdan onay alacaklar. Onay almadan hiçbir şekilde bir işlem gerçekleştiremeyecekler" diye konuştu.

Takviye edici gıdalar için onay sürecinin, Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon tarafından takip edileceğini anlatan Eker, karekod uygulaması ile Bakanlığın denetim elemanları ve cep telefonu bulunan vatandaşların, ürünün gerçek mi sahte mi olduğunu izleyebileceğini kaydetti.

-"Reklamlarını sınırlamak için yasal değişiklik olabilir"-

Eker, bu konuda bundan sonra ağır müeyyideler uygulanacağını bildirerek, ürün toplatma, iş yerini kapatma, faaliyetten men etme ile adli yargıya sevk etme, para cezası ve teşhirin yürürlükte olduğunu ifade etti.

Vatandaşları takviye edici gıdaların ilaç olmadığı konusunda uyaran Eker, şöyle devam etti:

"Fakat maalesef oradaki problem şu, bunlar bazen televizyonların bazı programlarını kiralamak suretiyle, oralara reklam vermek suretiyle, bazen izlenemeyen internet sitelerinden bu tür ürünlerin satış ve pazarlamalarını yapabilmekte. Bir taraftan da mevcut mevzuat çerçevesinde hem Ulaştırma Bakanlığımızla hem RTÜK ile bilgi alışverişinde bulunmak suretiyle bunları izliyoruz. Bundan sonraki süreçte bu izleme sistemi biraz daha ayrıntılı, titiz olacak. Hatta ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşüp bunların reklamlarına birtakım sınırlamalar getirmek için zorda kalırsak, bir yasal değişikliğe başvuracağız. Bunları çok mecbur kalınmadığı sürece yapmak doğru değil ama eğer toplum sağlığı söz konusuysa, başka türlü bunlarla mücadele edilemiyorsa, sadece yasayla yapılabilecekse o konuda bir çalışma yapılabileceğini ifade etmek istiyorum."

-"Sıkı takip mekanizması getirdik"-

Bakan Eker, takviye edici gıda onayı için içeriğindeki maddeler, miktarları ve oranları ile bunların insan sağlığı için tehlike oluşturmadığına dair raporların yer alması gerektiğini anlattı.

Bu tür ürünlere yönelik ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Eker, Türkiye'de üretilen ve ithal edilen takviye edici gıda miktarının yıllık 8 bin ton civarında olduğunu söyledi.

Eker, "Onun için bu alanın mutlaka iyi takip edilmesi, iyi regüle edilmesi ve toplum sağlığına zarar verebilecek uygulamalardan kaçınılması gerekiyor. Bunun için sıkı bir takip mekanizması getirdik. Bugün 22 maddelik bir yönetmelik yayımlandı. Bundan sonraki süreçte takviye edici gıdalarla ilgili çok daha sıkı kurallar getiriyoruz" dedi.

Hiç kimsenin vatandaşın sağlığı ile oynamaya hakkı olmadığına dikkati çeken Eker, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman-Hüseyin Demir

Yayıncı: Necati Keleş


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı