Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Obama'nın Ortadoğu turu

23 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı Çin’in yeni lideri Xi Jinping ilk yurtdışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştiriyor.

Kremlin’de Çinli meslektaşını ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke ilişkilerinin küresel politika açısından büyük etkiye sahip olduğunu söyledi.

Putin, “İlişkilerimizi bu noktaya taşıyabilmek için yıllar boyunca ciddi çalışmalar yaptık. Rus-Çin ilişkileri küresel politika açısından önemli etkiye sahip.” dedi.

Xi’yi devlet başkanı olarak seçilmesinden dolayı kutlayan Putin, “Bu ikili ilişkilerin hangi seviyede destek verildiğinin göstergesi.” değerlendirmesinde bulundu.Rusya ve Çin ilişkilerinin zirve döneminde olduğuna değinen Xi de yaptığı değerlendirmede, “Ülkelerimiz stratejik ortak. İlişkilerimiz tarihi dönem açısından en iyi seviyede… Yaklaşımlarımız çok yakın. Birbirimizle kolay anlaşabiliyoruz ve iyi dostuz.” karşılığını verdi. Çin lideri ziyaretlerinin amacını stratejik ortaklığın daha ileri taşınması, bölgesel ve uluslar arası sorunların iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde müzakere edilmesi olarak açıkladı.

Çin liderinin üç gün sürecek Moskova ziyaretinde stratejik ortaklık seviyesinin ileri taşınması, ticari ve ekonomik alanda işbirliğinin artırılması için müzakerelerde bulunacak. Enerji, finans, tarım, turizm, bankacılık ve diğer alanlarda iki ülke 20’den fazla anlaşma imzalayacak.
Çin’in Rusya’dan 30 yıl süre ile ortalama her yıl 70 milyar metreküp doğalgaz alımı ile ilgili anlaşmanın imzalanmasında önemli aşama kat edilmesi bekleniyor. Çin, yıllık 15 milyon ton Rosneft’ten petrol alımı için hazırlıklarını sürdürüyor.Rusya-Çin toplam ticaret hacmi 2012’de yüzde 11,2 artarak 88,16 milyar dolar seviyesine çıktı. Çin üç yıldan bu yana Rusya’nın birinci ticaret ortağı konumunu sürdürüyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı