Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu

16 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşların elektrik sayaçlarını cebinden ödediği uygulamayı 1 Ocak 2014'ten itibaren kaldıracaklarını belirterek, sayaçların maliyetini görev yapan ilgili şirketlerin ödeyeceği kalem haline getireceklerini söyledi.

Bakan Yıldız, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen Başkent Elektrik Dağıtım Bölge Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, bir gazetecinin meclis genel kurulunda kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili genel bir değerlendirmesini ve kanunun neler getirdiğini sorusuna, kanunun birçok yeniliği beraberinde getirdiğini belirterek, "Vatandaşların sayaçları cebinden ödediği uygulama vardı. Bunu 1 Ocak 2014’ten itibaren görev yapan ilgili şirketlerin ödeyeceği kalem haline getireceğiz. Bu vatandaşın lehine bir durum." diye cevapladı. Meclis Genel Kurulu’nda elektrik şirketlerini, sanayiciyi ve birçok kesimi yakından ilgilendiren kanunun yasalaştığını ifade eden Yıldız, sokak aydınlatma ücretlerinin hazine tarafından karşılanacağını nasıl değerlendirdiğini sorulması üzerine de şu açıklamalarda bulundu: "Caddeler, sokakların her birisinin aydınlatması, hazine tarafından ödenecek. Enerji tasarruflarına uymak kaydı ile park bahçe aydınlatmaları da bu kapsama alındı. Dolayısıyla, hemen hemen bütün aydınlatmalar, şehir içindeki aydınlatmaların tamamı, bu kapsama alındı. İller Bankası’ndan kesilmek kaydı ile büyük şehir belediyelerinin yüzde 10’nu, yüzde 5’ini de ilçelerin iştirak edeceği bir yapıya dönüştürüldü. Bunun iki katına çıkarılmasına Bakanlar Kurulu’nda karar verildi.

Buradaki amacımız, enerji tasarrufunu enerji verimliliğini ve hangi sokakların hangi caddelerin nasıl aydınlatılacağına yerel yönetimler ile karar vereceğiz. Yerel yönetimlerin oluşturulacağı bir karar mekanizması oluşturuyoruz. Burada, her zaman olduğu gibi, israfa gitmeden enerji verimliliğini ön palana alan, zaman zaman da led aydınlatmalarda yapacağız. Türkiye’nin gelişen yanını aydınlatmalarla da destekleyeceğiz."

"GERÇEKLEŞMİŞ TEKLİF BİZİM İÇİN TEKLİFTİR"

Özelleştirmesi yapılan 21. elektrik dağıtım bölgesinin sorulması üzerine de Yıldız, dağıtımları ile ilgili özelleştirmelerin Son perde olması temennisinde bulundu. Elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamının özelleştirmesinin, bugün nihayete ereceğini kaydeden Yıldız, "Bu özelleşme sürecinde piyasanın liberalleşmesi Son derece önemli. AB ülkelerinin ulaştığı hedefin üzerine ulaşma gayretlerimiz var. Kayıp kaçakların azaltılması ile ilgili ciddi çalışmalarımız var. Kayıp kaçak oranı yüzde 9,4. Bu, 2013 AB ülkesi ortalamalarının daha altındadır. İki bölgedeki problemlerimizi çözeceğiz. Onları çözdükten Sonra sorunlarımız kalmayacak." diye konuştu.

Yıldız, özel şirketlerin teklif verirken, arkalarında duracakları bir teklifi vermeleri uyarısında bulundu, kamu olarak 'Yüksek teklif verilmiş' gibi bir yorumda bulunamayacaklarının altını çizen Yıldız, "Gerçekleşmiş teklif, bizim için tekliftir." dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı