Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türkiye'de bulunan Suriyeliler

5 Mart 2013 Salı günü yayınlandı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Dr. Fuat Oktay, Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacı sayısının 300 bini aştığını söyledi.

Bugün itibariyle kamplarda 185 bin civarında Suriyelinin bulunduğunu belirten Oktay, “Sınır bölgelerindeki valilerimiz kampların dışında 150 bin civarında Suriyelinin bulunduğunu ifade etti.

Ama biz bunu ciddi bir çalışmayla netleştirmek istiyoruz. Bunu en az 100 bin olarak ifade ediyoruz. Şuan itibariyle ülkemizde 300 bin Suriyeli misafirimiz var.” dedi.

AFAD ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) arasında “Afetlere Yönelik İşbirliği Protokolü’ imzalandı. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın kurum binasında imzaladığı protokolle TÜBİTAK ile AFAD arasında afetlere yönelik projelerde işbirliği yapılacak. İmzalar sonrası AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, başkanlıkça kurulan kamplarda barındırılan Suriye vatandaşlarına ilişkin son durum hakkında bilgi verdi. Çadır kentlerde misafir edilen Suriyeli mülteci sayısının 185 bin olduğunu belirten Dr. Fuat Oktay, “Ayrıca kampların dışında da bulunan an az 100 bin kişi bulunuyor. Kamplarla ilgili ciddi bir problemimiz yok. Oradaki hizmetlerimiz oldukça iyi devam ediyor.” şeklinde konuştu.

"ÇALIŞMALAR İYİ GİDİYOR

AFAD olarak son 1 ayda yeni Suriyeli mülteciler ile ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını kaydeden Oktay, “Kampların dışında da daha sağlıklı bir sistem kurmak için çalışmaları yürütüyoruz. Orada da bilişim altyapısını yoğun olarak kullanmak istiyoruz. Bu çalışmayı her 15 günde bir Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın başkanlığında yaptığımız Suriye Koordinasyon Toplantısı’nda dile getirdik. Burada ilgili kurum ve kuruluşların katıldığı toplantıda gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Şuan itibariyle çalışmalar iyi gidiyor.” diye konuştu.

Son olarak düzenledikleri Suriye Koordinasyon Toplantısı’na sınır bölgesindeki valileri davet ettiklerini belirten Oktay, “Valilerimizin bize verdiği rakama göre ülkemizde kamplar dışında 150 bin civarında Suriyeli bulunuyor. Ama biz bunu ciddi bir çalışmayla netleştirmek istiyoruz. Bunu en az 100 bin olarak ifade ediyoruz. Şuan itibariyle ülkemizde 300 bin Suriyeli misafirimiz var. Kamplarımızın içinde eğitim ve sağlık hizmetleri veriyoruz. Sadece barınma ve beslenme hizmeti sunmuyoruz. İlk, orta öğretim ve lise eğitimin yanı sıra üniversite eğitimi de veriyoruz. 26 bin öğrencimiz eğitime devam ediyor. Yetişkin kurslarımız var buradan da 26 bin kişi mezun oldu. Benzer bir sistemi kamp dışına da kurmaya çalışıyoruz. Orada da Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde eğitim kurumları, Sağlık Bakanlığı kontrolünde poliklinikler ve hastaneler olacak. ” şeklinde konuştu.

KAMP DIŞINDAKİ SURİYELİLER İÇİN GAZİANTEP VE KİLİS’TE PİLOT PROJE BAŞLATILDI

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, bir gazetecinin “Geçen hafta Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bazı Suriyeli sığınmacıların konteyner kente girmek istediği için olaylar çıktı. Konteyner kentler dışında ülkemizde bulunan Suriyeliler ile ilgili olayların çıkmaması için ne tür tedbirler alınacak?” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi: “Kamplarımız 10-15 bin kişinin yaşadığı alanlar. Bazı olayların olması normal. Güvenlik ve adalet boyutu ülkemizdeki hukuk sistemi yapısı orada da uygulanmakta. Direk savcılığa intikal ediyor olaylar. Dışarı ile ilgili geliştirdiğimiz sistemde kampların dışında olanlar kendi pasaportu ile gelenler ve bombalamalardan kaçıp direk belgesiz gelenler var. Bütün bu yapının kayıt altına alınmasını sağlayacağız. Yardım almak isteyenleri ve yardım yapmak isteyenleri buluşturacağız. Gaziantep ve Kilis’te pilot çalışmamız fiilen başlamış durumda.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı