Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kayıt dışıyla mücadele

27 Şubat 2013 Çarşamba günü yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, terörle mücadele kadar önemli olan kayıt dışılıkla mücadele ettiklerini belirterek, “Hayatında hiç kapımızı çalmamış ama kira geliri elde eden yüz binlerce mükellefimiz var. Biz işlem yapmadık, tam aksine kapılarını çaldık” dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, Sheraton Maslak Hotel’de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Kayıtlı Ekonomiye Geçişte Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma” toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Şimşek, terörle mücadele kadar önemli olan kayıt dışılıkla mücadele ettiklerini belirterek, “Kayıt dışılıklı mücadele bir tek kurumun tek başına başarabileceği, çözebileceği bir sorun değil. Her ne kadar bu işin koordinasyonu bizlere verildiğiyse kayıt dışılıkla mücadele eylem planının uygulanmasına ilişkin koordinasyon Gelir İdaresi Başkanlığı’nda. Bu çalışmaları biz 14 ayrı kamu kurum ve kuruluşuyla birlikte yapıyoruz” diye konuştu.

38 ülkeyi kapsayan bir çalışma yapıldığını dile getiren Şimşek, o çalışmaya göre AB’de kayıt dışılığın milli gelire oranının yüzde 19 civarında, Türkiye’de ise yüzde 27 olduğunu söyledi.

Şimşek, “Ben inanıyorum ki bugün ve Sonrasında yapacağımız çalışmalarla AB ortalamalarını hızlı bir şekilde yakalayabiliriz. Çünkü Son yıllarda başka ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye çok hızlı mesafe kaydetti.

AB ortalaması da yüksek. Mesela Avusturya gibi bir ülkede yüzde 7. Eğer biz ortalamayı yakalarsak 2015’te hiçbir vergi oranıyla oynamadan, hiçbir vergiyi artırmadan 58 milyar liralık ilave gelir elde edilebilir” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, Gelir Vergisi’nde de bugün en düşük dilime tekabül eden vergi oranının yüzde 15, en yüksek ise yüzde 35 olduğunu ifade ederek, “Bu, 10 yıl önce yüzde 22 ile 49.5 arasındaydı. Bu oranlarla da aslında Türkiye OECD ortalamalarının altında. Hatta asgari ücretli üzerindeki vergi yüzde 12.8’den, yüzde 0 ile 5.2 arasına kadar düşürdük. Avrupa’da Son yıllardaki vergi artışlarında KDV oranlarında ortalama yüzde 21’e çıktı. Türkiye’de maksimum genel oran yüzde 18. Ama eğitimde, sağlıkta, tekstilde, turizmde KDV oranları yüzde 8, bazı gıda ürünlerinde ise yüzde 5. Türkiye’nin efektif KDV oranına baktığınız zaman yüzde 14 civarı. Ona da çok yüksek demek zor. ÖTV’nin olduğu bazı ürünler var. Yani iletişim gibi, otomotiv gibi, alkollü içkiler gibi, tütün mamulleri ve akaryakıt gibi. 5 alanda ÖTV’nin yüksek hasebiyle bizde vergiler yüksek. Fakat genel olarak baktığımızda yüksek vergiyi argüman olarak ortaya koymak. Bu konuda bilinç çok önemli, gönüllü uyum çok önemli. O nedenle biz koordinasyona çok önem veriyoruz. Biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım sizlerin desteği olmadan, sizler olmadan bu işi başaramayız” dedi.

“Hayatında hiç kapımızı çalmamış ama kira geliri elde eden yüz binlerce mükellefimiz var” diyen Şimşek, “Biz gidip 5 yıllık işlem yapmadık, faiz, ceza yürütmedik, tam aksine mektup gönderdik, kapılarını çaldık, beyannamelerini kendimiz hazırladık. Dedik ki ‘gelin siz de kazandığınız ölçüde katkıda bulunun.’ Gönüllü uyumu biz samimi olarak teşvik ediyoruz, gönüllü uyumu esas alıyoruz. Kayıt dışılıkla mücadelenin en önemli bileşenlerinden biri bu. Eğer bu olmazsa mecburen mevzuatı işletmek durumunda kalıyoruz” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı