Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

At eti skandalının sebebi

20 Şubat 2013 Çarşamba günü yayınlandı Fransız Spanghero firmasının “at etini” sığır etiketiyle Avrupa’da piyasaya sürmesinin yankıları devam ediyor.

Şirketin lisansı iptal edildi. Brüksel’de toplanan AB Tarım bakanları, kıta genelinde satışı yapılan etler için DNA kontrol formülü üzerinde anlaşırken, hedef ülke haline getirilen Romanya ise haklı çıktı. Ancak, olumsuz yayınlar nedeniyle ülkenin yıllık 300 milyon Euro’luk et ihracatı pazarı tehlikeye girdi. Avrupa'yı sarsan ‘at eti’ skandalında ürün etiketinde sahtekarlık yaparak piyasaya ‘dana eti’ olarak sunan Dransız Spanghero firmasının yetki belgesi iptal edildi. İngiltere’de konuyla ilgili üç kişi tutuklanırken, şirketin piyasaya sürdüğü ürünler toplatılıyor. Skandalda en çok hedef ülke haline getirilen Romanya’nın hukuken haklı olduğu ortaya çıktı. Ancak ülke, yapılan olumsuz yayınlar nedeniyle imajdan kaybediyor. Şimdi, Romanya’daki işadamlarını, 300 milyon Euro’luk et ihracatı içerisinde yüzde 1’i geçmeyen at eti nedeniyle, bütün pazarı kaybetme korkusu aldı. Başbakan Victor Ponta, üreticilere seslenerek itibar kaybının ülke ekonomisine büyük darbe vurabileceği uyarısında bulundu. Ponta, “Tüm Avrupalılar ne yediğiyle ilgilenir ve bunu bilir. Geçtiğimiz yıl kuraklık sebebiyle tarımımızın yüzde 30’unu kaybettik. Bu sene bunu geri kazanmalıyız. Fakat güvenilirlik için mücadele etmezsek kuraklıktan daha büyük bir zararla karşılaşabiliriz.” dedi.

Skandal nedeniyle Romanya’nın haksız yere suçlandığını ve imajın olumsuz etkilendiğini söyleyen Romanya Tarım Bakan Müsteşarı Daniel Botănoiu ise yaptığı açıklamada, ülkedeki et ihracatçılarının önümüzdeki dönemde zor bir dönem geçirebileceğini belirtti.

Botănoiu, olumsuzlukları azaltmak için bir çalışma yürüttüklerini vurguladı. Avrupa’da bir etiketle ne kadar at etinin dana etine dönüşüverdiği araştırılırken, konu Brüksel de Avrupa Birliği Tarım bakanları toplantısında da ele alındı. At etlerinin 12 Avrupa ülkesine yayılmış olabileceğini söyleyen AB Tarım Bakanları, konuyu detayları ile masaya yatırdı. Bakanlar, bütün AB ülkelerinde piyasaya sürülen etlerin DNA testine tabi tutulması ve bu konuda bir standart belirlenmesi konusunda ortak karar aldı. Kontrolleri Europol yapacak. Toplantıya Romanya adına katılan Tarım Bakanı Daniel Constantin de etlerin Romanya’da “at eti” etiketi altında çıktığını, kesinlikle herhangi bir etiket usulsüzlüğünün Romanya’da meydana gelmediğini açıkladı.

Constantin, Brüksel’de düzenlenen Tarım Bakanları toplantısında AB yetkililerinin Romanya’nın haklılığını teyit ettiklerini kaydetti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı