Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

SGK'dan inribak açıklaması

10 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, bazı gazetelerin yayınladığı intibak farklarına ilişkin tablolar incelendiğinde, intibak farklarının sadece 1982 sonrasında bağlanan yaşlılık aylıklarını içerdiğinin görüldüğü belirtilerek, intibak farklarına 2012 Temmuz ile 2013 Ocak aylık artışları verilmediğinden, açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan '2000 yılından önce emekli olunmasına rağmen hiç intibak zammı çıkmadığı ve SGK'ya dilekçe ile başvurarak hesaplamanın yeniden yapılmasını isteyebilecekleri' iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 6283 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen madde gereği, 2000 yılından önce SSK'dan emekli olanların aylıklarının, getirilen düzenleme doğrultusunda yeniden hesaplandığı belirtilen açıklamada, emeklilerin almakta oldukları aylıkları ile mukayese edilerek alacakları intibak farklarının SGK'nın internet sitesinde emeklilerin bilgisine sunulduğu bildirildi.

İntibak düzenlemesinin, 'tüm emekli aylıklarında artış meydana getiren bir zam' düzenlemesi olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "İntibak uygulaması, 2000 yılından önce bağlanan aylıkların alt sınır uygulanmaksızın, gerçek gün sayıları ve kazançları üzerinden tespit edilen gösterge rakamlarına göre aylıkların yeniden hesaplanması ve gelişme hızından yüzde 75 oranında pay verilerek 2008 yılına taşınması esasına dayandığından, gerek prim ödeme gün sayısı, gerekse kazanç yönünden sisteme ilave katkısı olmayanlara bir artış sağlamaması doğaldır. Bu nedenle, asgari kazanç üzerinden 5 bin gün ve daha az gün prim ödeyerek emekli olanlara intibaktan dolayı verilecek bir fark bulunmamaktadır" denildi.

Asgari kazanç üzerinden emekli olanların intibak farkından yararlanabilmesi için emekli gün sayılarının en az 5 bin 240 gün olması gerektiği ifade edilerek, 5 bin 240 günden az gün sayısıyla emekli olanların intibak farkı alabilmeleri için ise kazançlarının asgari kazancın üstünde olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, 2,7 milyon emeklinin dosyası, Kurum personelinin özverili ve titiz çalışması sonucunda tek tek incelendiği, emeklilerinin intibak farkları en doğru şekilde hesaplandığı ve alınacak intibak farkları duyurulduğu hatırlatıldı. Bazı gazetelerin yayınladığı intibak farklarına ilişkin tablolar incelendiğinde, intibak farklarının sadece 1982 sonrasında bağlanan yaşlılık aylıklarını içerdiği belirtilen açıklamada, "İntibak farklarına 2012 Temmuz ile 2013 Ocak aylık artışlarının verilmediğinden, açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle, sadece belirli bir dönem için yayınlanan ve yanlış rakamları içeren haberlere emeklilerimizin itibar etmemeleri ve intibak farkı alıp alamayacaklarına ilişkin en doğru bilgiyi SGK'ın internet sitesinden öğrenmeleri önemle rica olunur" ifadelerine yer verildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı