Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Karar Fransaya İtibar Kazandırdı

1 Mart 2012 Perşembe günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Anayasa Mahkemesi’nin, 1915 olaylarıyla ilişkin Fransız Senatosu'ndan geçerek Ermeni iddialarının reddini suç saymayı öngören yasayı iptal etmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Gül, ''Anayasa mahkemesinin bu kararı kurumların ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Anayasa mahkemesi aslında bu kararı vermekle Fransa'nın itibarını kurtardı. Fransa'da düşünce özgürlüğünün, resmi devlet görüşleri dışındaki görüşlerin savunulabileceğini ve ifade edilebileceğini söyleyerek Fransa'yı kurtardı.'' dedi.


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile Dikmen Vadisi Türkmenistan Parkı ve Türkmen yazar, şair ve felsefeci Mahtumkulu heykelinin açılışına katılan Gül, gazetecilerin Fransa Anayasa Mahkemesi 'nin kararını nasıl değerlendirdiği ile ilgili konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, tasarının kabul edilmesi halinde Fransa'nın kendi değerleriyle ters düşeceği uyarısında bulunduklarını hatırlattı. Bunun, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan, devlet görüşünün dışında görüşü olan düşünür, bilim adamları, tarihçi ya da her kim olursa düşüncesini yazmasını yasaklayan bir yasa olacağını hep söylediklerini belirten Gül, “Böyle bir durum Fransız demokrasisine gölge düşürülecekti. Fransa Meclisi'ndeki İhtisas Komisyonu ve Anayasa İhtisas Komisyonu'nun bu yönde görüş bildirdi.” ifadelerini kullandı. İhtisas Komisyonu'nun fikrinin dinlenmediğini ve siyasi bahanelerle yasanın çıkarıldığını belirten Gül, ''Anayasa mahkemesinin bu kararı şunu gösteriyor; kurumların ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Anayasa mahkemesi aslında bu kararı vermekle Fransa'nın itibarını kurtardı. Fransa'da düşünce özgürlüğünün, resmi devlet görüşleri dışındaki görüşlerin savunulabileceğini ve ifade edilebileceğini söyleyerek Fransa'yı kurtardı.” diye konuştu.


“İKİ ÜLKE ARASINDA HALLEDİLECEK BİR DURUM”

Türkiye ile Ermenistan arasındaki tarihe dönük ihtilafın iki ülke arasında halledilebilecek bir şey olduğunu kaydeden Gül, şöyle konuştu: “Eğer üçüncü ülkeler bu işe girerlerse bu çok yanlış olur, yardımcı olmazlar, tam tersine işin içinden çıkılmaz hale getirirler. Türkiye'nin Ortak Tarih Komisyonu çok cesurca ortaya konan bir fikirdir. Hatta biz bir adım daha ileriye giderek, 'eğer üçüncü bir ülke konuyla samimi olarak ilgileniyorsa, ortak tarih komisyonuna katılarak, katkılarını verir' dedik. Bu konuda Türkiye samimidir. Üzücü olan bir şey de şu; seçim vakti yaklaşmış, seçim safhasına girilmiş. Bu tip konuları seçim propagandasına alet etmek, istismar yapmak gerçekten çok ayıp bir şeydir. O bakımdan da Fransa Anayasa Mahkemesi böyle bir ayıbı durdurmuş oldu. Fransa'ya itibar kazandırmış oldu.''


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı