Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Putin'in Suriye kaygısı

21 Aralık 2012 Cuma günü yayınlandı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: “Kıyamet 4.5 milyar yıl sonra kopacak”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da gerçekleşen yılsonu basın toplantısında çeşitli konuları değerlendirdi.

Bugün düzenlediği yıllık olağan basın toplantısında yerli ve yabancı yaklaşık iki bin basın mensubunun sorularını yanıtlayan Vladimir Putin, ülkenin iç sorunları ve güncel uluslararası konularda detaylı açıklamalarda bulundu.

Rusya Başkanı Vladimir Putin, Rusya Duması tarafından kabul edilen ABD'ye evlatlık çocuk verilmesinin yasaklanmasına ilişkin yasanın ABD tarafından kabul edilen Magnitski yasasına eş orantılı bir cevap olduğunu söyledi.

Rusya'da ABD'ye evlatlık çocuk verilmesinin yasaklanması konusunda sorulan bir soruyu yanıtlayan Putin, “Ben yabancı vatandaşlar tarafından Rus çocuklarının evlat edinilmesine karşı değilim. Aynı zamanda ABD vatandaşlarının da Rusya'dan evlat edinmesine karşı değilim. Şimdiye kadar binlerce çocuğu evlat edinen ABD vatandaşlarına teşekkür ediyorum. Ama evlat edinen çocuklarla ilgili bir sorun çıktığında Rusya tarafı hiç dikkate alınmıyor. Mahkemelere Rus diplomatlar bile alınmıyor. Rusya'ya karşı bu yaklaşımı normal kabul edemeyiz. Dolaysıyla ABD bu konudaki tutumunu değişmedikçe Rus çocuklarının bu ülke vatandaşlarına verilmesinin yasaklanmasını doğru buluyorum. Ayrıca bu yasa Magnitski kanununa da eş orantılı bir yasadır” dedi.

ABD'nin Magnitsky Yasası'nı kabul ederek Rusya'ya karşı dostça olmayan bir tutum takındığını ifade eden Putin,'Anladığım kadarıyla ortaklarımız hala geçmişte yaşıyor' dedi.

Rusya'da otoriter bir rejim oluşturduğu yönündeki eleştirilere katılmadığını ifade eden Putin, “Ben otoriter sistem taraftarı olsaydım devlet başkanlığı görevimi bırakıp dört sene başbakanlık yapmazdım. Zira başbakanlık yaptığım dönem küresel ekonomik kriz dönemiydi. Benim yeniden Kremlin'e döneceğimi kimse garanti edemezdi. Zaten sürekli bu görevde kalmak gibi bir amacım da yok. Ve bir gün mutlaka bu görevden ayrılacağım” dedi.

Rusya'nın Suriye'de Beşar Esad'ı himaye etmekle hem Suriye ve hem de tüm Orta Doğu'da itibarını kaybetme ihtimalinin bulunup bulunmadığı sorusunu da yanıtlayan Putin, “Esad'ı himaye etmiyoruz. Suriye'de yaşananları çok iyi biliyoruz. Esad ailesi 40 yıldır iktidarda. Tabii ki halk artık değişim istiyor. Biz de buna karşı değiliz. Sadece değişim için öncelikli olarak şiddetin durdurulması, tarafların anlaşmasını, iç savaşın önlenmesini istiyoruz

Libya'da yaşananlar artık hepimize ders olmalı. Rusya orada da kaybetti. Ama Libya bundan kazançlı mı çıktı? Bizim zaten Suriye'de çok ta büyük bir çıkarımız yok” dedi.

Varolan birçok soruna rağmen, devletin finans durumunun dengeli olduğunu dile getiren Rusya Devlet Başkanı Putin, eski ekonomi bakanı Aleksandr Kudrin'in tavsiyelerinin değerli olduğunu ve hala kendi takımının bir parçası olduğunu belirtti

Putin, Rusya ekonomisinin 2012'de yüzde 3.7'lik bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtirken,'Geçen yılla kıyaslarsak bu oran daha düşük, ancak avro bölgesinde yaşanan sorunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. ABD ve Çin ekonomisinin büyüme oranlarında da düşüş yaşandı. Genel olarak ekonomik büyüme oranını olumlu görüyorum' ifadelerini kullandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugünkü basın konferansında genel olarak bu yılın mayıs ayında göreve gelen hükümet ve Başbakan Dmitriy Medvedev'in çalışmalarından memnun olduğunu ve takdir ettiğini söyledi.

Putin, Dmitriy Medvedev'in daha önce devlet başkanlığı görevini yürütttüğünü hatırlatırken, “Bu büyük bir sorumluluk ve büyük bir deneyimdir. Bu yüzden Dmitriy Medvedev'in tüm bunları yeni işinde kullanacağından eminim. Ben başkalarından duyarak değil, kendim de bu görevde bulunduğum için bu görevin soba başında durmak gibi zor olduğunu biliyorum” dedi.

Son günlerde ortaya atılan 21 Aralık kıyamet senaryolarına da değinen Putin,'4.5 milyar yıl sonra dünyanın sonu gelecek ve ben ondan korkmuyorum' dedi

Putin ayrıca Fransa'da zenginlerden yüksek vergi alınacağının açıklanması üzere ülkesini terk eden ünlü aktör Gerard Depardieu'ya da dilerse Rusya pasaportu verileceğini söyledi.

Sağlık sorunları olduğuna ilişkin soruları cevaplayan Putin, bu tür dedikoduların siyasi muhalefeti suçladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, geçtiğimiz Eylül ayında Sibirya'da göç eden leyleklere yol gösterirken planör uçuşunda omurgasını zedelediği ve sağlık sorunları yaşadığı iddia edilmişti.

Sağlığıyla ilgili iddialar hakkında ilk kez konuşan Putin,'Sağlığımla ilgili iddialar, otoritenin gücü ve meşruiyetini zedelemeye çalışan siyasi rakiplerin işine yarıyor' diyerek herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını dile getirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı