Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tataristan'dan Önemli Ziyaret

31 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk ve Tatar halkları arasındaki köklü ilişkilerin en üst seviyede olduğunu belirterek, "Biz gerek dost ve komşu Rusya Federasyonu ile gerek Tataristan Cumhuriyeti ile kültürel ve ekonomik ilişkilerde hiçbir sınır, engel tanımıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmenin ardından Davutoğlu ile Minnihanov basına açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2009'da ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Rusya'ya yaptıkları ziyaret çerçevesinde Tataristan'a da gittiklerini söyleyerek, Minnihanov'un Tataristan'dan Türkiye'ye resmi ziyaret düzenleyen ilk cumhurbaşkanı olduğunu kaydetti.

Türk ve Tatar halkları arasında köklü tarihi derinliğe sahip ilişkiler bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bu köklü ilişkiler siyasi anlamda da en üst düzeye çıkmış durumda. Biz gerek dost ve komşu Rusya Federasyonu ile gerek Tataristan Cumhuriyeti ile kültürel ve ekonomik ilişkilerde hiçbir sınır, engel tanımıyoruz" diye konuştu.

“Vizelerin kaldırılmasından sonra karşılıklı ziyaretlerde büyük bir artış gözlendi, ekonomik ilişkilerimiz de büyük bir ivme kazandı” diyen Davutoğlu, “Maalesef Türkiye ile Tataristan arasında son dönemde ticaret hacminde küresel krizin de etkisiyle bir düşme oldu. 3 milyar dolar seviyesinden 800 milyon dolara indi. İnşallah sayın Cumhurbaşkanı'nın katılacağı yatırım ve iş forumuyla, alacağımız tedbirlerle bu ilişkileri en üst düzeye çıkaracağız” diye konuştu.

Davutoğlu, Türk Hava Yolları seferlerinin ve karşılıklı uçak seferlerinin artırılması için Tataristan ile mutabakata varıldığını ve yarın bu konuda bir anlaşma imzalanacağını belirterek, “Ortak dil, tarih ve din birliğine de dayalı kültürel ilişkilerimizin son dönemde artış göstermesi de bizde büyük bir mutluluk uyandırmaktadır. Ortak kültürümüzün büyük mirasını barındıran Kazan şehri bizim de kültürel tarihimizde çok önemli roller oynamıştır” ifadelerini kullandı.

TATARİSTAN CUMHURBAŞKANI MİNNİHANOV

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ise, Türkiye'ye, Türkçe konuşan halkların ortak kültürlerinin korunmasında yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek, "Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin bunda büyük emek ve katkıları oldu” diye konuştu.

Minnihanov, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın Tataristan'a yaptıkları ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı verdiğini belirterek, yarın İstanbul'da düzenlenecek iş forumunun ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını anlattı.

“Tataristan Cumhuriyeti'nin yaklaşık 70 büyük işletmesi Türk işadamlarıyla birlikte ortak çalışıyor” diyen Minnihanov, “Tataristan'da Türk ortaklığı ya da sermayesi bulunan 380 işletme var” değerlendirmesinde bulundu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı