Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

GDO'lu pirinç tartışması

10 Mayıs 2013 Cuma günü yayınlandı Son günlerde vatandaşlar arasında tartışma konusu olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirincin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nce (MOBGAM) verilen ‘Pirinçler GDO’lu’ raporunun aynı üniversite rektörlüğü tarafından yalanlanması, sektörü ve vatandaşları rahatlattı.

Geçtiğimiz günlerde İçel Limanı'ndaki GDO'lu pirinç ithaliyle ilgili rapor düzenleyen İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nce (MOBGAM) verilen ‘Pirinçler GDO’lu’ raporu yine aynı üniversite tarafından yalanlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, ‘süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları’ nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu bildirdi.

İTÜ REKTÖRLÜĞÜNÜN GDO AÇIKLAMASI

İTÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada, “T.C. İçel Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezine (MOBGAM) 04/04/2013 tarihli ve 2013/11021 sayılı yazısı ile “Biyogüvenlik kanununa muhalefet” suçundan yapılmakta olan bir soruşturmaya esas olmak üzere gönderilen pirinç numunelerinin ayrı ayrı analizleri yapılarak, numunelerde GDO olup olmadığı, numunelerde GDO bulunması halinde kontaminasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı ile ilgili sonuçların ivedilikle gönderilmesi talep edilmiştir. Yapılan analizlere istinaden MOBGAM tarafından verilen raporlarda MRS00022996, MRS00032270, MRS00032375 nolu pirinç numunelerinde LLRice601 ve Bt3 ırklarının birlikte var olduğunun tespit edildiği bildirilmiştir. Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeni ile MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır. Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO’nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır. Dolayısı ile MOBGAM tarafından verilen raporlarda belirtilen sonuçlar teknik olarak geçersizdir. Bu hususlara istinaden sorumlu kişi hakkında soruşturma başlatılmış ve soruşturma sonuçlanana kadar görevinden açığa alınmıştır. Konunun yargıya intikal etmiş olması nedeniyle her türlü hukuki hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirtir, gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederiz” denildi.

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirmeler yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçel Limanı'ndaki Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirinç ithaliyle ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirterek, üniversitenin laboratuvarından kaynaklı yanlış teşhis olduğunu söylemişti

İTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, ilk raporu hazırlayan uzmanların görevden el çektirildiği de duyuruldu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı