Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Cemil Çiçek, Şişli Belediyesi'ni ziyaret etti

3 Mart 2012 Cumartesi günü yayınlandı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin yeni bir anayasa talebi olduğunu belirterek, "Miadını çoktan doldurmuş bir anayasayı halen yürürlükte tutmaya devam ediyoruz ve bunun bedelini de çok ağır ödüyoruz" dedi.

Yeni anayasa tasarısı konusunda çalışmalarını sürdüren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Şişli Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile bir araya geldi. Cemil Çiçek, Şişli Belediyesi ve ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa konusundaki görüş ve önerilerini dinledi. Şişli Belediyesi'nin Esentepe'deki merkez binasında gerçekleştirilen toplantıya, ilçedeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra, Ermeni Cemaati Patrik Vekili Aram Ateşyan, Musevi Hahambaşı İshak Haleva,Süryani-Katolik Cemaati lideri Yusuf Sağ, Süryani-Ortodoks Cemaati Patriği Yusuf Çetin de katılarak görüş ve düşüncelerini ifade etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Türkiye'nin her yerini dolaşarak yeni anayasa konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek örgütleriyle bir araya gelerek fikir alışverişi yaptıklarını, onların yeni anayasadan beklentilerini öğrenerek bir taslak metin hazırlayacaklarını belirtti. Çiçek, 'Türkiye'nin yeni bir anayasa talebi var. Miadını çoktan doldurmuş bir anayasayı halen yürürlükte tutmaya devam ediyoruz ve bunun bedelini de çok ağır ödüyoruz. Bir ülkede demokrasinin var olduğunu gösteren en önemli unsur, oülkenin anayasasıdır. Anayasalar, yapıldığı dönemin dengelerini, önceliklerini taşır. 1982 anayasasında güvenlik unsuru, özgürlüklerin önüne geçmişti. Günümüzde insan hakları ve özgürlükler daha ön planda olmalıdır ' dedi.

Çiçek, yeni anayasanın çağdaş değerlere uygun, hak ve özgürlüklerin ön planda olduğu bir anayasa olması gerektiğini vurgulayarak, 'Yeni anayasada bir uzlaşı olması lazım. 74 milyon yurttaşımızın benimseyebileceği bir anayasa çerçevesinde uzlaşı anayasası olan ortak bir metin ortaya çıkarmak zorundayız ' diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise yeni anayasa önerilerini dile getirdi. Sarıgül, konuşmasında 'Çağdaş medeni dünyanın vazgeçilmez ve ertelenemez kuralı olan temel hak ve özgürlükler, çağımız demokrasilerine uygun bir hukuk sistemi tarafından koruma altına alınmalıdır. Yeni anayasa devleti esas alan değil, insanı esas alan bir metin olmalıdır. Yeni anayasa eşitlik, adalet ve özgürlük kavramlarını temel değerler olarak kabul etmeli, yargı, devleti koruyan değil, hukuk düzenini koruyan bir yapıdaolmalıdır ' dedi.

Mustafa Sarıgül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi kadınlarla ilgili olarak da kadınların karşı karşıya kaldıkları eşitsizlikleri özel ilgi grupları için öngörülen pozitif ayrım içerisinde değerlendirmediğini belirterek, 'Kadınlarımız bu ülke nüfusunun yarısını geçmiş durumda. Bu ülkenin kaderini belirlemiş olan kadınımızın karşı karşıya kaldığı eşitsizlik bir kadın soru değil, hepimizin sorunudur. Bu bir insanlık sorunudur. Bu sorun, yeni anayasamızın en önemli maddesi olan temel hak ve özgürlüklermaddesi içinde değerlendirilmelidir ' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardında Ermeni Cemaati Patrik Vekili Aram Ateşyan, Musevi Hahambaşı İshak Haleva da söz alarak yeni anayasadan ne beklediklerini ifade etti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı