Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Vergide yeni hedef

10 Mart 2012 Cumartesi günü yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki döneme ilişkin en önemli hedefimiz; vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak, daha fazla kişiden daha makul düzeyde vergi toplamak" dedi.

Bakan Şimşek, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ve Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı. Onuruna verilen kahvaltının ardından, yılın rekortmen işadamlarının plaketlerini takdim eden Bakan Şimşek, burada sanayicilere ülkenin vergi tablosu hakkında bilgi verdi.

Maliye Bakanlığı olarak ülkede yaşayan 75 milyon insana hizmet verebilmek için vergi topladıklarını ifade eden Şimşek, bunu yaparken de istihdamı, üretimi, ihracatı ve yüksek katma değeri desteklediklerini ifade etti. Bu konuyu sürekli olarak maliye üst bürokratlarına da söylediğini kaydeden Şimşek, mevzuatların basitleştirilmesi, işlerin kolaylaşması için gerekli hassasiyeti gösterdiklerini belirtti.

Türkiye'de vatandaşlarda vergilerin yüksek olduğu yönünde bir algı bulunduğunu dile getiren Bakan Şimşek, 'Bu algıyı besleyen birkaç tane de doğru gözlem var. Ama gerçekten bu doğru mu yanlış mı? Beraber bakmakta fayda var. 'Türkiye'de vergi yükü ne kadar yüksek?' diye sorduğunuz zaman toplanan bütün vergi gelirini milli gelire bölerek başka ülkelerle karşılaştırabilirsiniz. Yani, 'Şu kadar milyar lira vergi topluyoruz' dersek anlamlı değil. Çünkü ülkelerin ekonomik büyüklükleri birbirinden farklı.Amerika 15 trilyon dolarlık bir ekonomi, biz 770 milyar dolarlık bir ekonomiyiz. O nedenle milli gelire böldüğümüz zaman normalleştiriyoruz, standardize hale getiriyoruz. Ondan sonra karşılaştırılabilir hale geliyor. Şimdi 2010 yılında OECD'de 34 tane ülke var. Bu ülkelerden kimisi gelişmiş, kimisi gelişmekte olan ülkeler. Ortalama vergi yükü yüzde 34 civarı, Türkiye'de vergi yükü yüzde 26. Yani vergi yükü en düşük 6. ülke konumundayız. Dolayısıyla adlandırıldığı gibi aslında Türkiye'de vergi yükü o kadaryüksek değil 'diye konuştu.

Bu konudaki sorunun doğrudan vergi yükünün düşük olması nedeniyle ortaya çıktığını vurgulayan Şimşek, 'Burada sorun şu, kurumlar vergisi ve gelir vergisinin toplamının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 6 civarında. Dolayısıyla bizim önümüzdeki döneme ilişkin en önemli hedefimiz; vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak, daha fazla kişiden daha makul düzeyde vergi toplamak. Dolayısıyla ileriye ilişkin önemli bir gözlemimiz bu 'şeklindekonuştu.

'KDV ORANI AB ÜLKELERİNDEN DAHA DÜŞÜK '
Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının da düşük olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, 'Türkiye'de en yüksek KDV oranı yüzde 18. Şimdi bu 18 ama AK Parti hükümetleri döneminde biliyorsunuz tekstil, turizm, sağlık, eğitim gibi sektörlerde KDV'yi yüzde 8'e indirdik. Başka ne yaptık, bazı gıda maddelerinde yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik. Aslında Türkiye'ye efektif KDV oranı yüzde 14,4. Peki Avrupa Birliği ortalaması ne? AB ortalaması yüzde 20. 7. Bizim üyesi olmaya çalıştığımız AB'de durum böyle.Aralarında gelişmiş ülkeler var, gelişmekte olan ülkeler var. Bu ülkelerin ortalama KDV oranı yüzde 20.7, bizim en yüksek yüzde 18 ama efektif KDV oranı yüzde 14.4 'ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek ülkenin AK Parti iktidarları döneminde en önemli kazancının ise faizden kurtulmak olduğuna dikkat çekti. 2002 yılında ülkenin topladığı 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğini hatırlatan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 'Geriye kalanla maaş mı ödeyeceksiniz, yoksa hizmet mi vereceksiniz? O nedenle hizmet verebilmek için dışarıdan borçlanıyorduk. Hatta maaş ödemek için dışarıdan borç alıyorduk. O nedenle de faiz almış başını gitmişti. Şimdi çok şükür Türkiye çok farklı bir noktada. Bütçe açığı her geçen yıl azalıyor. Hatta biz depremin yaralarını sarmak için ilave kaynak ayırmasaydık geçen yıl fazla veriyorduk. ' Programda konuşan KASİAD Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi ise, Türkiye'nin her geçen gün bölgesinde daha güçlü bir ülke haline geldiğini belirterek, bu başarının yakalanan birlik ve beraberlik ortamı ile üretim ve ihracat sayesinde olduğunu belirtti. Şirikçi, 'Bizler de sanayici ve işadamları olarak ülkemizin bu gelişimine katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ve bundan sonraki çalışmalarımızda da parolamız her zaman, 'Tam yol ileri' olacaktır 'şeklinde konuştu

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de ülkenin sahip olduğu jeopolitik konumun tüm vatandaşları daha çok çalışmaya sevk ettiğini kaydetti. Ülkedeki terör, işsizlik ve buna benzer tüm sorunların ancak ekonomik anlamda daha iyi noktalara gelinmesiyle çözülebileceğine vurgu yapan Karaküçük, iş dünyası olarak üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Programın son bölümünde Bakan Şimşek vergi rekortmeni olan Hanefi Öksüz, Kadir Kurtul, Atilla Kambur ve Halil İbrahim Gümüşer'in de aralarında bulunduğu çok sayıda işadamına plaket takdim etti.

Öte yandan ziyaret anısına KTB Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, KASİAD Başkanı Şirikçi ve KMTSO Başkanı Karaküçük tarafından Bakan Şimşek'e çeşitli hediyeler takdim edildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı