Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Çevre dostu otomobiller

16 Aralık 2012 Pazar günü yayınlandı Ankara Büyükşehir Belediyesi çevre dostu 20 elektrikli aracı filosuna kattı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bir fosil yakıtı araçla 100 kilometrede 140 lira civarında bir harcama yaparken elektrikli araçla bu harcamanız 2,5-4 lirayı buluyor, maliyeti onda birine kadar düşüyorsunuz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşviki ile kamu kurumlarında elektrikli araç kullanımı giderek artıyor. Artık Ankara Büyükşehir Belediyesi de elektrikli 20 araçla başkentlilere hizmet verecek. Araçların teslimi için Altınpark ANFA Salonu’nda bir tören düzenlendi.

Törene Bakan Ergün’ün yanısıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, arabayı üreten Renault yetkilileri katıldı

Törende bir konuşma yapan Bakan Ergün, belediyenin bu araçları filosuna katmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Araçların en büyük özelliklerinden birisinin sessiz çalışması olduğuna işaret eden Ergün, “Yanınızdan bir araba geldiğini hissetmezsiniz, eğer bir korna çalmazlarsa. Burada da az önce bunu görmüş olduk. Burada 20 araba çalışıyor” dedi

Ergün, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu davranışının birçok kamu kuruluşuna örnek olmasını temenni etti. Otomotiv sektörünün ekonomideki hem üretimi hem de tüketimi ölçmek açısından belirleyici bir sektör olduğuna işaret eden Ergün, “Özellikle bizim gibi ekonomilerin önem verdiği sektörü. Bu sektörün hem teknolojik olması açısından hem de daha yüksek katma değere ulaşması açısından hem yeni tasarruflar ve markalaşma sürecinde ciddi anlamda destekliyoruz. Çünkü bu sektör aynı zamanda bir imaj oluşturan sektördür. Bu sektördeki yerimizle birlikte dünya ekonomisindeki imajımız da oluşmaktadır” diye konuştu.

Sektörün büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu ifade eden Ergün, şöyle konuştu: “Özellikle fosil yakıtların tükenme riski, çevreci anlayışın yaygınlaşması, insanların alışkanlıklarındaki değişiklikler ve yakıt maliyetindeki düzensiz artışlar sektörün büyük bir değişime yöneltmiş bulunuyor. Şu anda teknolojik açıdan ciddi ve hummalı bir çalışma söz konusu. Elektrikli araçlar, hibrit araçlar çok ön plan çıkmaya başladı.

İlk satın alma maliyetleri itibariyle biraz yüksek ama kullanım maliyetleri itibariyle baktığımızda son derece ucuz. Bir fosil yakıtı araçla 100 kilometrede 140 lira civarında bir harcama yaparken elektrikli araçla bu harcamanız 2,5-4 lirayı buluyor. Maliyeti onda birine kadar düşüyorsunuz. Üstelik te çevreci bir yaklaşım içindesiniz.” Yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 90’sının araçlarını günlük 50 kilometrenin altında ve şehir içinde kullandıklarının belirlendiğini ifade eden Bakan Ergün, “Yani nisanlar arabaya binip günde 300 kilometre yol gitmiyor. Dolayısıyla araçların bir depo benzinle bin kilometre yol gidecek diye bir şart yok. Bu nedenle elektrikli araçlar, hibritli araçlar, ekonomik araçlar ve çevreci araçlar. Bazı ülkeler hibrite özellikle yöneliyorlar. Biliyor ki insanlar 50 kilometrenin altında kullanacaklar. Pilleri onları 50-60 kilometre götürüp getiriyorsa o gün tamamen elektrikli kullanmış olacaklar. O gün başka yakıta geçmelerine gerek kalmayacak. Bu araçla iyi bir kullanıcı için 200 kilometre yol yapabiliyor. Ankara’da hiçbir kamu kurumu hiçbir aracına günde 200 kilometre yol yaptırmaz. Bütün gün Ankara’da o araç çalışsa bile bu araçlar o kadar yol yapmaz. Kaldı ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde Avrupa her 5 araçtan birinin elektrikli araca dönüşeceği kamu kurumların arasında değil bireysel olarak dönüşeceği. Onun için bizde bu süreci destekliyoruz. Aynı nitelikteki bir otomobilin ÖTV si yüzde 40 iken bu otomobillerin ÖTV’si yüzde 3'tür. Vergide böylesine yüksek bir avantaj sağlanmıştır. Türkiye’nin otomobildeki markalaşma sürecinde de muhtemelen elektrikli otomobiller başkalarına göre daha avantajlı konumda olacak" diye konuştu.

Bakan Ergün, elektrik araçların kritik teknolojilerinin Türkiye’de geliştirilmesi açısında TÜBİTAK ile bir çalışma başlattıklarını, bazı firmaların üniversitelerle birlikte çalışacağını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise bundan 20 yıl önce Ankara’nın hava kirliliği yönünden en kirli şehirlerden biri olduğunu, kış aylarında kuşların patır patır yere düşerek öldüğünü söyledi.

O günden bugüne kadar Ankara’nın havasının çok değiştiğini belirten Gökçek, önce doğalgazı başkente getirdiklerini kaydetti.

Dünyanın en temiz en çevreci otobüs filosunun Ankara’da olduğunu belirten Gökçek, aldıkları otomobillerin çevre dostu olduğunu söyledi.

Törenin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanın Gökçek, belediye filosuna katılan elektrikli araçlardan birinin direksiyonuna geçti ve aracı bir süre kullandı


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı