Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İşte 'Oku' emrinin verildiği yer

17 Ekim 2012 Çarşamba günü yayınlandı Peygamber Efendimize ilk vahyin geldiği Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası’nı ziyaret eden yüz binlerce hacı, duygu dolu anlar yaşıyorlar.

' Oku' emrinin geldiği, peygamberlik nurunun indiği Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası’na çıkmak için yaşlısı, genci, engellisi sarp kayalıklara tırmanıyor. Ayağında rahatsızlık olmasına, yaşına rağmen yukarı tırmanmaktan vazgeçmeyen hacı adayları, Peygamber Efendimizin kokusunu hissettikleri kutlu mekanda gözyaşlarına boğuluyorlar.

'Bana nasip oldu bu güzel mekanlara geldim, bütün akrabalarıma da buraları göster' diye dua eden hacılar mağaranın içerisinde dua ederken duygu dolu anlar yaşıyorlar. Hacılar, sıranın kendilerine gelmesi için dışarıda sabırla dakikalarca bekliyorlar. Bu arada İranlı hacılar ülkelerinde hac sırasının 7 ile 15 sene arasında geldiğini belirtirken, kutsal topraklara fazla nüfusu sebebiyle en fazla hacı adayı gönderen Endonezya’dan gelen hacılar ise ortalama 5 senede sıranın kendilerine geldiğini ifade ettiler. Türk hacılar ise 2 ile 6 sene arasında sıra geldiğini dile getirdiler

Peygamber Efendimiz zamanında üstü açık olan ancak daha sonra üstüne taşlar gelince mağara halini alan Hira Mağarası’nda akşam gün batarken şükür namazı kılmak isteyenleri Afganistan, Pakistan’dan gelen hacılar, "Güneş batarken yani gurup vakti namaz kılmak haramdır” diyerek ikaz ediyorlar. Kutlu mağarayı ziyaret edenler, akşam namazlarını da mağaranın içerisinde, önünde ve üstünde eda ederken, Mekke ve Harem-i Şerif manzarası manevi atmosferi daha da sıcaklaştırıyor. Kayaların üzerinde Kabe’yi karşılarına alan hacı adayları büyük bir huşu ile akşam namazlarını kılıyor. Yolda hacılara soğuk su, çay ve meşrubat satan küçük mekanlar da havanın kararması ile tezgahları topluyorlar. Nur Dağı’nın yolu üzerinde tespih ve hediyelik eşya satanlar da geceyi bölgede geçiriyorlar. Dağda hava kararmadan olduğu gibi karardığında da yüzlerce hacı yollarda bulunuyor. Türk hacı adayları, "Bu duygular anlatılmaz ancak yaşanır. Peygamberimizin bizler için ne sıkıntılar çektiğini bu sarp dağa çıkınca anladık" dediler.

Van’dan hacca gelen 35 yaşındaki Mahmut Sağlam da, bu kutsal mekanların rahatça ziyaret edilmesi için bütün hac farz olan vatandaşları erkenden kutsal topraklara davet etti.

Suudlu görevlilerin Hira Dağı'nın çıkış noktasında "Bu dağa çıkmak kutsal değildir" gibi farklı dillerde birçok CD dağıtmasına rağmen kimse yoldan geri dönmezken, ziyaretçiler dağda yeterli temizlik yapılmamasından şikayet ediyor. Nur Dağı’na herkesin rahatça çıkması için bölgeye teleferik yapılması tavsiyesi ve talebine Suudlu yetkililer kulaklarını tıkarken, Nur Dağı'na gelen ziyaretçiler sarp kayalıklardan geçerken dengelerini kaybedip aşağıya düşme ve bölgede dolaşan maymunlara çantasını kaptırma tehlikesi yaşıyor. Bölgedeki bazı tecrübeli kişiler ise, pahalı bir bedel karşılığında sarp kayaların kenarından aşağıya inip çantaları alıyorlar.

Bu sene ilk defa mağaranın üst tarafındaki bir düzlüğe ve yolun başında alışveriş yapılan yere kurulan iki küçük mescitte Suudlu görevlilerin cemaatle namaz kıldırması dikkat çekiyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı